COVID-19 - AKTUALNE INFORMACIJE

Novičke iz sveta izobraževalnih programov v tujini

Zanimanje za naše programe kaže, da tudi v teh nepredvidljivih in nenavadnih časih z veliko optimizma in želje po izobraževanjih v tujini in spoznavanja tujih dežel in kultur gledate v prihodnost. Tako kot mi. Tako se lotevamo trenutne situacije.

Ali so jezikovni tečaji v času epidemije virusa COVID-19 sploh možni in ali se lahko odločim tudi za šolanje na srednjih šolah v tujini? Katere države so mi na voljo? 

Ali se je mogoče udeležiti jezikovnih tečajev v tujini?
Kar precej jezikovnih šol v tujini omogoča udeležbo na jezikovnih tečajih, izpopolnjevanjih poslovnega in strokovnega jezika, in pouk poteka v živo. Vseskozi spremljamo razmere v tujini in na naših partnerskih šolah in z veseljem pomagali z nasveti glede izbire primerne destinacije in za vas ustreznega tečaja. V kolikor pa bi se tečaja na tujih jezikovnih šolah želeli udeležiti, in vas zanima tudi pouk v virtualnih učilnicah, vas vabimo, da si ogledate ponudbo programov na povezavi LTA on-line programi.  

Ali se je mogoče udeležiti šolanja na srednjih šolah v tujini? 
Šolanja na srednjih šolah v tujini so od poletja 2021 znova možna in prijave že potekajo za dijake, ki se šolanja želijo udeležiti v naslednjih državah:
Velika Britanija
ZDA
Kanada
Španija
Francija

Nemčija

Šolanje na srednjih šolah v Novi Zelandiji in v Avstraliji zaradi trenutno zaprtih meja ni mogoče. Za ti dve državi predvidevamo, da bo vpis možen za pričetek šolanja pozimi 2022. 

Ali je ob prihodu v tujini potrebna karantena?
Za vsako državo veljajo določeni predpisi o vstopu in o morebitno zahtevani karanteni. Z vsemi vprašanji glede posameznih karantenskih pogojev in možnostih bivanja v času karantene, v odvisnosti od jezikovnih programih ali šolanju v tujini v posameznih državah, nas prosimo kontaktirajte. 

Kakšne varnostne ukrepe so sprejele šole za zajezitev širjenja virusa COVID-19?
Tako jezikovne šole, srednje šole kot vse izobraževalne ustanove, kjer poteka pouk v živo, upoštevajo vse ukrepe v skladu s smernicami lokalnih oblasti in vlad posameznih držav, in so v ta namen oblikovale ustrezne varnostno-higienske protokole, ki se sicer od države do države glede na epidemiološko sliko razlikujejo, splošno pa v vseh državah veljajo naslednja splošna pravila in predpisi:
-    Vzdrževanje zadostne medosebne razdalje vsaj 1,5 do 2 m
-    Obvezna nošenje obraznih zaščitnih mask 
-    Večkrat dnevno prezračevanje učilnic in ostalih šolskih prostorov 
-    Redno, večkrat dnevno razkuževanje kljuk, ograj, stikal za luči …
-    Redno in temeljito umivanje rok z milom in vodo
-    Higiena kašlja (kašljanje in kihanje v papirnati robček ali zgornji del rokava)

Ali je potrebno pri pouku nositi zaščitno masko?
O tem odloča vsaka izobraževalna ustanova, šola in jezikovni center individualno. Ukrep je odvisen od različnih dejavnikov, kot je npr. velikost učilnice, ustrezno prezračevanje in epidemiološka slika v državi. V določenih državah lahko dijaki ali udeleženci jezikovnih tečajev v učilnicah snamejo zaščito za usta in nos, drugod je zaščita za usta in nos obvezna na celotnem področju šole oziroma izobraževalnega centra.

Ali šole in drugi izobraževalni centri poleg učnih vsebin nudijo tudi aktivnosti in izlete v prostem času?
En sam, splošni odgovor na to vprašanje ni možen. Seveda se šole trudijo, da ponudbo športnih in družabnih aktivnosti ter izletov čim bolj približajo stanju, kot je bilo pred pandemijo. Pa vendarle sta tako ponudba kot izvedba odvisni od številnih dejavnikov. Če so npr. na Malti že od julija 2020 dalje razmere precej »normalne«, restavracije, trgovine, muzeji in zgodovinske znamenitosti odprte, se je npr. v Veliki Britaniji situacija večkrat spreminjala in smo bili priča tako relativni sprostitvi ukrepov kot popolnemu lockdownu. Pa vendarle, če izvedba vsega, česar ste morda vajeni iz preteklih udeležb na jezikovnih tečajih in šolanjih v tujini, ne bo mogoča, je to lahko tudi priložnost, da preizkusite povsem nove stvari.

Ali je med udeležbo na jezikovnih tečajih ali šolanjem v tujini mogoča nastanitev pri gostiteljskih družinah?
Seveda, gostiteljske družine v tujini so vsekakor pripravljene sprejeti mednarodne študente in jim nuditi dom stran od doma. 

Kako pa je z nastanitvijo v šolskih/študentskih rezidencah?
Kot na šolah tudi tukaj veljajo varnostni higienski predpisi. Zasedenost sob so naše partnerske šole in izobraževalne ustanove prilagodili novim zahtevam, in tako kot drugod tudi tukaj v skupnih prostorih, restavracijah, veljajo predpisi za zagotavljanje varnostne razdalje, razkuževanja … v skladu z veljavnimi predpisi in skrbi za dobro počutje in predvsem zdravje udeležencev jezikovnih izobraževanj kot dijakov na šolanju v tujini. 

Ali je mogoče brezplačno odpovedati jezikovni tečaj v tujini?
V kolikor pride do nepričakovanih izjemnih okoliščin, zaradi katerih potovanje ni mogoče (npr. zaprtje meja), lahko odstopite od pogodbe o potovanju.  Če potovanje na kraj tečaja ni mogoče, boste vplačana sredstva prejeli povrnjena,  ali pa bomo skupaj preučili možnosti, ki so na voljo, npr. prestavitev programa na kasnejši termin ali udeležbo na programu v drugem kraju. Upoštevajte pa, da so odpoved poletov in s tem povezani stroški ter povračilo stroška letalskih vozovnic v izključni domeni letalskih družb.  

Ali je priporočljivo vplačati riziko v primeru odpovedi potovanja?
Načeloma da. Opozarjamo pa na dejstvo, da vplačan riziko odpovedi ne krije povrnitve stroškov potnikove odpovedi potovanja, ki nastane kot posledica izbruha epidemije in/ali pandemije, ki se nanaša na pojav »koronavirusa« oz. na bolezen »COVID-19«. Riziko odpovedi krije odpoved v primeru odpovedi zaradi uradnih pozivov, nepričakovanega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti v ožji družini (zakonec, starši, otroci).

In nazadnje - kaj storiti, če se med bivanjem v tujini pri vas pojavijo simptomi okužbe?
Če se med bivanjem v tujini pri vas (upajmo seveda, da se to ne bo zgodilo), razvijejo simptomi okužbe s koronavirusom, takoj poskrbite za samoizolacijo, obvestite svojo jezikovno šolo oziroma izobraževalno ustanovo, kjer se šolate, in pokličite ustrezno zdravstveno ustanovo/zdravnika za nadaljnja navodila, da bo mogoče čim prej sprejeti ukrepe za prekinitev možnih prenosov okužbe. Priporočamo, da pred odhodom v tujini sklenete paket zdravstvenega zavarovanja na potovanjih v tujini, ki krije tudi stroške zdravljenja potnikov, ki zbolijo za Covid-19. Predlagali bi zavarovanje CORIS.

Seveda smo vam kadarkoli na razpolago z nasveti in informacijami glede udeležbe na jezikovnih tečajih in potovanjih, priporočamo pa, da spremljate tudi spletno stran Ministrstva za zunanje zadeve, kjer boste našli najnovejše informacije o državi, kamor načrtujete svoje potovanje in o splošnih potovalnih razmerah. Pri načrtovanju poti v tujino preverite vstopne pogoje (osebni dokumenti, vizum, karantena, morebitna potrdila o testiranju oz. cepljenju, druga potrdila) in splošno zdravstveno stanje v državi. 

Za vsa vaša vprašanja, ki bi jih v povezavi s potovanjem v času epidemije COVID-19 še imeli, pa smo jih izpustili, smo vam z veseljem na razpolago na telefonu 02 6210 211 in po elektronski pošti info@lta.si


 

ONLINE SPLETNI TESTI

Preverite svoje znanje tujih jezikov

AngleščinaSpletni test – preverite znanje angleškega jezika.

NemščinaSpletni test – preverite znanje nemškega jezika.

MNENJA UDELEŽENCEV NAŠIH TEČAJEV

Kaj so o tečajih povedali naši tečajniki
 • Galway Cultural Institute, Galway
  Te počitnice so veliko več, kot le učenje angleščine. Ko pogledam nazaj skoraj ne morem verjeti, kako hitro se v teh tednih navežeš na določene ljudi in tamkajšnji način življenja. ... Več
  Vesna Lešnik Galway Cultural Institute, Galway
 • Royal Russell School, London
  Na prehodu iz osnovne šole v srednjo šolo smo se doma odločili, zaradi mojega pomanjkanja znanja angleščine, za jezikovni program v tujini. Odločili smo se za Royal Russell college - ... Več
  Lucija Pacek Royal Russell School, London
 • Bell Cambridge, Cambridge
  Na svoje prve jezikovne počitnice sem se odpravila v mesto Cambridge, kjer sem obiskovala jezikovno šolo Bell. Šola Bell je res zelo lepo urejena, učitelji pa zelo dobri. Veliko je ... Več
  Zala Ravnjak Bell Cambridge, Cambridge
 • Buckswood College, Hastings
  Poleti 2017 sem bila prvič v BOSS-u. Ker je bilo tako super, sem šla tudi 2018 in zagotovo grem tudi letos. Imeli smo se izredno lepo. Vse aktivnosti in ure ... Več
  Julia Kresse Buckswood College, Hastings
 • LAL, Boca Raton, Florida
  Na univerzo bi se vrnil še enkrat. Res, vse je bilo super! Univerza je zelo lepo urejena, nahaja se v čudoviti okolici in je glede varnosti za tečajnike zelo dobro poskrbljeno. ... Več
  Dino Prepelič LAL, Boca Raton, Florida
 • Oxford Brookes University - Embassy Summer, Oxford
  Izobraževati se in potovati z LTA v Oxfordu je bilo nepozabno, saj sta me že že ob prvem stiku kljub začetni negotovosti navdušila prijaznost in razumevanje spremljevalke ter animatorjev, ki ... Več
  Urška Pogačar Oxford Brookes University - Embassy Summer, Oxford

ZAKAJ LTA - IZOBRAŽEVANJE BREZ MEJA

Zaupanja vredna agencija za organizacijo jezikovnih tečajev, ekskurzij in šolanj v tujini.

IZKUŠNJE

Z našimi več kot dvajsetletnimi izkušnjami na področju organizacije jezikovnih tečajev in izobraževanj v tujini za vse starostne skupine in s strokovnim znanjem pomagamo udeleženem naših programov, da tekom svojega bivanja v tujini dosežejo zastavljene cilje.

STROKOVNOST

Vsako leto se udeležujemo strokovnih konferenc širom sveta in redno obiskujemo jezikovne šole in ostale izobraževalne institucije. Poznamo številne šole - le v Londonu npr. vsaj 30. Na vseh destinacijah pa vam po primerjavi med njimi priporočamo le tiste, ki jih osebno poznamo in zanje smatramo, da glede kakovosti pouka, možnostih in standardu nastanitve, opremljenosti, lokaciji ter aktivnosti v prostem času, in tudi v majhnih, na videz nepomembnih podrobnostih, ustrezajo zahtevam slovenskih udeležencev.

SKRB ZA VAŠE ZADOVOLJSTVO

Naše svetovanje je individualno in kompetentno, naša pozornost velja izključno vašim potrebam in ciljem. Govorimo vaš jezik in imamo v mislih vaš cilj. Smo vaš sogovornik od prvega kontakta do odhoda na jezikovni tečaj in nadalje vse do vaše vrnitve ter v vsakem trenutku pri naših partnerjih v tujini zastopamo vaše interese.

Aktualne informacije – Coronavirus
Za vas smo do nadaljnjega dosegljivi po elektronski pošti na info@lta.si in vsak delovni dan
   - na telefonski številki 02 6210 211 med 10. in 16. uro
   - osebno v prostorih podjetja med 10. in 16. uro
Več informacij >>

X