SI | HR +386 2 6210 211 info@lta.si
Uporabne informacije

ABC jezikovnih tečajev

ABC jezikovnih tečajev

Jezikovni tečaji za otroke in mladino

Naši jezikovni programi so namenjeni otrokom in mladini od 10 do 19 let starosti, zato sta vsebina jezikovnih tečajev in oskrba tečajnikov posebej prilagojeni tej starostni skupini. Čeprav gre praviloma za krajše jezikovne tečaje, boste v tem času tečaja osvojili novo besedišče, napredovali v razumevanju in v se tujem jeziku definitivno bolj sproščeno in tekoče pogovarjali. Poleg napredovanja v znanju tujih jezikov pa jezikovni tečaji v tujini nudijo enkratno priložnost, da spoznavate zanimive kraje, drugačne kulture in navade prebivalcev in pomembno! - sklepate nova prijateljstva s tečajniki z različnih koncev sveta.

Aktivnosti v prostem času

Program izvenšolskih aktivnosti in izletov naših partnerskih šol nudi odlično možnost, da znanje, pridobljeno med jezikovnim tečajem, kar takoj preizkusiš v vsakdanjem življenju. Med igranjem nogometa ali kriketa, med večernim diskom ali maškarado, med zmenkom na slepo ali med kvizom, med nakupovalnimi sprehodi in med izleti v Hollywood ali v Kennedy Space Center boste imeli številne priložnosti za bolj in manj resne razprave in klepet s svojimi novimi sošolci iz različnih koncev sveta. V angleščini, italijanščini, nemščini, španščini,… Saj ne pričakuješ, da boste z novo prijateljico Japonko in prijateljem Brazilcem klepetali v slovenskem jeziku? Izvenšolske aktivnosti se od šole do šole, od države do države razlikujejo, povsod pa jih organizirajo in vodijo šolski animatorji, ki poskrbijo za sproščeno vzdušje, katerega bistvene sestavine so novi prijatelji z vseh koncev sveta, ukvarjanje z vašim najljubšim športom, spoznavanje novih kultur in zanimivih krajev ter po povratku domov - spomini na enkratna doživetja! Upoštevajte, da lahko šole zraven v ceni aranžmaja vključenih aktivnosti ponudijo tudi aktivnosti, kjer na šoli poskrbijo za prevoz in organizacijo, za vstopnine pa bo potrebno doplačilo na kraju samem, npr. vstopnice za muzikal ali gledališče, za obisk muzeja ali zabaviščnega parka. Prosimo, da ta strošek upoštevate pri razporejanju svoje žepnine.

Dežurna telefonska številka

Vsem vam in vašim staršem smo ves čas vašega bivanja v tujini v nujnih primerih 24 ur dnevno na voljo na dežurni telefonski številki, ki vam jo bomo posredovali skupaj z obvestilom o odhodu.

Kavcija

Ob prihodu na kolidž ali kampus boste za morebitne poškodbe opreme in ključ vaše sobe plačali kavcijo, ki pa jo ob odhodu in oddaji ključa dobite vrnjeno. Seveda pod pogojem, da šolskega inventarja niste poškodovali.

Lokalni prevozi

Stroški lokalnih prevozov v kraju tečaja niso vključeni v ceno aranžmaja. Če boste javna prevozna sredstva pogosto uporabljali, je smiseln nakup tedenske ali mesečne vozovnice, pri čemer vam bodo na šoli radi pomagali. Prosimo, da ta strošek upoštevate pri razporejanju svoje žepnine.

Nastanitev

Iz izkušenj vemo, da je vaše prijetno počutje pri gostiteljskih družinah ali med novimi sošolci v rezidencah pogoj, da bo vaše jezikovno potovanje pozitivna izkušnja, da boste radi komunicirali v tujem jeziku in pridobili nova znanja ter odkrivali novo okolje in nove kulture. Naše partnerske šole ustrezni nastanitvi zato posvečajo veliko pozornost. V odvisnosti od kraja tečaja in jezikovne šole lahko naši mladi tečajniki izbirate med nastanitvijo pri gostiteljih družinah, v kolidžih, na kampusih univerz, v šolskih rezidencah in v mladinskih hotelih.

Kolidž / kampus / študentska rezidenca
Ta vrsta nastanitve omogoča, da boste v družbi sotečajnikov različnih narodnosti okusili vsakdan tradicionalnih kolidžev ali kampusov univerz, hkrati pa boste imeli priložnost spoznavati tudi navade in drugačnost kultur tistih okolij, iz katerih prihajajo vaši novi prijatelji. Učilnice, spalnice, prostori za druženje, šolska restavracija, športna igrišča in telovadnice so praviloma v neposredni bližini in so del istega šolskega kompleksa, kjer je 24 ur na dan prisotno šolsko osebje. Nastanjeni boste v eno- do večposteljnih sobah, kopalnice in stranišča so praviloma skupni. Standard in opremljenost sob ter število sostanovalcev v sobah se razlikuje od kolidža do kolidža, od kampusa do kampusa. Razporeditev po sobah je v popolni domeni jezikovnih šol in jo šole določijo že pred vašim prihodom, spremembe pa so možne le izjemoma. Za posteljnino je na kolidžih, na kampusih in v šolskih rezidencah poskrbljeno, potrebovali pa boste svoje brisače. Večina kolidžev in kampusov ima pralnico, kjer bodo oprali ali pa vam bodo pomagali pri uporabi skupnih pralnih strojev in sušilcev. Pri tej vrsti nastanitve je običajno vključen polni penzion: zajtrk, kosilo in večerja, ki jih postrežejo v restavraciji kolidža ali kampusa. Ob dnevih, ko boste odšli na celodnevne izlete, je kosilo v obliki lunch paketa.

Gostiteljska družina
Nastanitev pri gostiteljski družini ima kar nekaj prednosti. Pristno družinsko okolje, urjenje tujega jezika pri vsakodnevnem druženju s člani družine in spoznavanje načina življenja prebivalcev neke druge dežele so le nekatere izmed njih. Sobo si večinoma delita dva, v redkih primerih trije tečajniki. Z družino boste zajtrkovali in večerjali, kosilo pa boste imeli v šolski restavraciji oziroma bosta šola ali gostiteljska družina poskrbela za lunch paket.
Nastanitev pri družini priporočamo nekoliko samostojnejšim tečajnikom, ki jim pot do šole z javnimi prevoznimi sredstvi ali s šolskim avtobusom ne predstavlja problema.

Mladinski hoteli
Nekatere naših partnerskih jezikovnih šol v poletnem času za svoje mlade tečajnike zakupijo hotelske kapacitete. Sobe z lastno kopalnico si praviloma delijo 3 do 4 tečajniki, poudarili pa bi, da so sobe večinoma dvoposteljne in sta tretje in četrto ležišče dodatni ležišči.

Prehrana
Vrsta prehrane in obilnost obrokov se razlikuje od šole do šole, od države do države. Hrana je običajno dokaj preprosta, včasih bolj mednarodno obarvana, drugič spet značilna lokalna in ustreza normativom dijaške/študentske prehrane dežele gostiteljice. Vsekakor pa je tudi hrana del kulture neke dežele in jo sprejmi kot novo izkušnjo!

Pouk

Odvisno od intenzivnosti jezikovnega tečaja boste imeli od 20 do 30 šolskih ur pouka na teden. Pouk lahko poteka dopoldan ali popoldan. Prvi dan tečaja boste opravili uvrstitvene teste, na osnovi katerih boste razvrščeni v različne težavnostne nivoje. Uvrstitev v razrede je v največji meri odvisna od predznanja tujega jezika in je v popolni domeni šole. Učitelji se trudijo za sproščeno in motivirajoče vzdušje med poukom, pri katerem bo glavna pozornost veljala razvijanju vaših govornih sposobnosti, da boste v tujem jeziku čim bolj pravilno, sproščeno in tekoče komunicirali. Skozi različne jezikovne aktivnosti pa se boste med jezikovnimi tečaji seveda urili tudi v poslušanju, branju in pisanju, širili boste besedišče in v smiselnem kontekstu vadili tudi slovnico. Poudarili pa bi, da jezikovni tečaji v tujini niso tečaji slovnice.
Pri pouku boste praviloma uporabljali delovne liste, lahko tudi časopisne in revijalne članke idr., na nekaterih šolah pa boste na izposojo prejeli učbenik.
Ob koncu vašega poletnega jezikovnega tečaja boste na šoli prejeli potrdilo o udeležbi na tečaji, seveda pod pogojem, da ste se pouka redno udeleževali.

Prevozi in transferji

Letalski prevozi in povratni transferji z letališč v tujini so pri večini programov poletnih jezikovnih tečajev v tujinin za mladino in otroke  vključeni v ceni aranžmajev, natančne podatke pa najdete pri opisu posameznih šol. Pri vseh aranžmajih, ki vključujejo letalski prevoz, so letališke pristojbine že vključene. V primeru, da prevoz ni vključen, ti bomo z veseljem pomagali z rezervacijo najugodnejše letalske vozovnice in poskrbeli, da te bo na namembnem letališču pričakal predstavnik tvoje šole in poskrbel za tvoj prevoz do nastanitve. Večina letalskih prevoznikov za otroke in mladino med 5. in 12. oziroma 16. letom, ki potujejo sami, nudi spremstvo letalskega osebja ves čas od prihoda na letališče do odhoda z letališča. Za storitev je potrebno doplačilo prevozniku in jezikovni šoli.

Programi za vsakogaršnje želje in okus

Poletni jezikovni tečaji / jezikovni kampi za otroke in mladino nad 10 let
Ti jezikovni tečaji naših partnerskih jezikovnih šol so kombinacija pouka tujega jezika, ki je še posebej prilagojen mlajšim tečajnikom, bogato ponudbo popoldanskih in večernih zabavnih družabnih in športnih aktivnosti v mednarodnem okolju, ter ogledov in izletov po pouku ali ob koncu tedna. Za mlade tečajnike 24 ur na dan skrbi šolsko osebje, ki stanuje na istem kampusu oziroma kolidžu kot tečajniki.

Jezikovni tečaji za mladino od 13 do 18 let
Med jezikovnimi tečaji v tujini boste v mednarodnem okolju izpopolnjevali svoje jezikovno znanje, po pouku pa bodo na sporedu različne družabne in športne aktivnosti, ogledi znamenitosti in ekskurzije. Izbirate lahko med programi, ki vključujejo nastanitev pri gostiteljskih družinah in programi z nastanitvijo na kolidžih, kampusih univerz ali v šolskih rezidencah ter v hotelih (na Malti). Ne glede na vrsto nastanitve pa bivanje med sotečajniki različnih narodnosti razvija čut za spoštovanje različnih kultur in navad in nudi veliko možnosti za sklepanje prijateljstev in urjenje tujega jezika v sproščenem okolju. Nekatere izmed naših partnerskih šol nudijo jezikovne tečaje za to starostno skupino skozi vse leto.

Jezikovni tečaji za mlade nad 16 let
Nič več otrok, vendar pa ne polnoleten odrasel? Naše partnerske šole v tujini nudijo mladinske jezikovne tečaje, primerne za bolj samostojne mlajše tečajnike, ki želite med jezikovnimi tečaji v tujini nadgraditi znanje tujega jezika v družbi sovrstnikov različnih narodnosti. Po pouku vam bo na voljo program različnih družabnih aktivnosti in ogledov ter izletov, ki je vključen v ceno aranžmaja, preostali prosti čas pa boste lahko preživeli po lastni želji.
Slovenski spremljevalec na šoli ves čas trajanja tečaja :Anglija – Southbank, Malta – ESE,
Mladi nad 16 let starosti, se lahko udeležite tudi katerega koli jezikovnega tečaja iz našega kataloga Jezikovna potovanja 2012, označenega za tečajnike nad 16 let. Upoštevajte pa, da ti programi zahtevajo več samostojnosti in pripravljenost, da potujete sami in se še bolj prilagodite načinu življenja prebivalcev dežele, kamor boste potovali. Pri tovrstnih programih v ceni praviloma niso vključene aktivnosti in izleti v prostem času, le-ti so fakultativni, udeležujete se jih po lastni želji in interesih, zanje (predvsem za vstopnine in prevoze) je potrebno doplačilo.

High School programi
Šolanje v tujini je enkratna izkušnja. Ni boljšega načina, da se naučiš tujega jezika – praktično na ravni naravnega govorca. Je čudovita priložnost za širitev tvojega obzorja, za spoznavanje in razumevanje drugih kultur, za sklepanje prijateljstev v mednarodnem okolju. Je priložnost za učenje na drugačni način. Je priložnost za udeležbo na drugačnih izvenšolskih aktivnostih v novem okolju. Seveda prinaša izzive in situacije, ki jih moraš obvladati sam, zato je tudi test tvoje samostojnosti. Vsekakor pa je doživetje, ki te obogati in ti lahko odpre marsikatera vrata na tvoji poti.
Če razmišljaš o šolanju v tujini in te zanima več, kar pošlji sporočilo na info@lta.si. Z veseljem ti bomo posredovali več informacij.

Slovenski spremljevalci

Na vseh šolah, ki nudijo jezikovne tečaje za otroke in mladino, ves čas vašega bivanja v tujini za vas skrbi usposobljeno šolsko osebje. Na določenih šolah pa bodo ves čas tečaja prisotni tudi naši spremljevalci, ki bodo skrbeli za vaše dobro počutje in vam pomagali, da se lažje znajdete ali opravite z domotožjem. Stanovali bodo na istem kolidžu kot vi, v primeru programa z nastanitvijo pri gostiteljskih družinah pa bodo stanovali pri eni izmed družin. Izvedba programa s spremstvom je pogojena z minimalnim številom tečajnikov. Poudarili bi, da so tudi v primeru jezikovnih tečajev s spremstvom izvedba pouka, aktivnosti v prostem času in ogledi ter izleti v popolni domeni jezikovne šole. Če bodo vaši spremljevalci ostali na neki jezikovni šoli dlje kot vi, bo vaša skupina do namembnega letališča v tujini potovala sama, spremljevalci pa vas bodo pričakali na letališču. Enako velja ob povratku - spremljevalci vas bodo pospremili do letališča v tujini.

Šport, ples, umetnost in druge izbirne vsebine

Nekatere naših partnerskih šol dodatno k jezikovnim tečajem in standardnim programom aktivnosti nudijo možnost, da se aktivno ukvarjate z določenim športom, plesom, fotografijo,… Te dejavnosti vodijo zanje posebej usposobljeni učitelji.

Žepnina

Stroški prehrane ter izletov in aktivnosti po programu posamezne šole so že vključeni v ceno aranžmaja. Žepnino boste potrebovali za svoje osebne izdatke, za spominke, za javna prevozna sredstva, za morebitne dodatne aktivnosti in izlete, ki bi se jih želeli udeležiti ali za vstopnine v muzeje, vstopnice za gledališče,… Naš nasvet glede višine žepnine za posamezne programe ti bomo posredovali skupaj s splošnimi navodili o odhodu na tvoje jezikovno potovanje.

Življenje daleč od doma

Naše partnerske šole in vaši gostitelji se bodo zagotovo potrudili za tvoje dobro počutje. Upoštevaj pa, da so v drugih deželah drugačne navade in običaji. Naj gre za drugačno hrano ali standard nastanitve v Angliji, za pozne večerje v Španiji, za ležernost Maltežanov ali za natančnost Nemcev – tvoje bivanje v tujini nikoli ne bo enako kot doma. Vendar pa – ali ni prav to čar bivanja v tujini? In enkratna izkušnja, ki je prav tako dragocena kot novo osvojeno jezikovno znanje!
Seveda pa obstaja možnost, da kljub našemu trudu in trudu naših partnerskih šol vse le ne gre kot smo mi načrtovali in vi pričakovali. V tem primeru na pomanjkljivosti ali vaše nezadovoljstvo takoj opozorite vašega spremljevalca, vaše učitelje ali drugo osebje na šoli ali vodstvo LTA d.o.o. Le tako bomo lahko ustrezno ukrepali. Po zaključku tečaja namreč ne moremo sprejemati vaših pritožb glede pomanjkljivosti in napak, ki bi jih lahko odpravili na šoli v času trajanja vašega tečaja – seveda, če bi bili z vaše strani ustrezno obveščeni.

Tečaji na učiteljevem domu v Angliji
Najučinkovitejši način učenja angleškega jezika - tečaji na učiteljevem domu za mlade od 10 do 17 let in za udeležence nad 18 let. 1-tedenski programi od 1.092 EUR.

Tečaji angleščine v Avstraliji
V Avstraliji se je pričela pomlad. 4-tedenski intenzivni tečaj angleščine že od 1.662 EUR, 10-tedenski intenzivni tečaji že od 3.662 EUR. Čudovita narava, odlična jezikovna šola v bližini plaže – to je Noosa!

Spletni testi – preverite svoje znanje tujih jezikov

process
Angleščina

Spletni test – preverite znanje angleškega jezika.

process
Nemščina

Spletni test – preverite znanje nemškega jezika.

MNENJA UDELEŽENCEV NAŠIH TEČAJEV

Zame je bilo teh 14 dni v Eastbournu ena izmed najlepših izkušenj. Ob vseh ljudeh, ki sem jih spoznala, sem čisto pozabila, da se v resnici pogovarjam angleško. Pri pouku ure... preberite več

Ana Grilc
Eastbourne School of English, Eastbourne

V mesecu juliju sem obiskala Berlin, mesto neštetih znamenitosti. Stanovala sem v lepo opremljenem udobnem hotelu nedaleč vstran od šole. Pri pouku, ki smo ga imeli popoldne smo spoznavali Nemčijo... preberite več

Andreja Marko
GLS Berlin College, Berlin