SI | HR +386 2 6210 211 info@lta.si
Uporabne informacije

Nastanitev

Nastanitev

Različne možnosti nastanitve

Nastanitev in z njo povezano dobro počutje sta pomembni sestavini vsakega jezikovnega potovanja, zato pazimo, da v našo ponudbo vključimo partnerske šole, ki poleg izvedbe tečajev na visokem kakovostnem nivoju lahko zagotovijo tudi temu ustrezno nastanitev.
V odvisnosti od šole lahko izbirate med nastanitvijo pri gostiteljski družini, v šolski ali študentski rezidenci, v kolidžu, v hotelu ali penzionu in v skupnih stanovanjih / apartmajih. Preden pa podrobneje opišemo posamezno izmed navedenih možnosti dovolite, da podamo nekaj splošnih informacij na to temo.
Zavedati se moramo, da prihajajo na jezikovne šole tečajniki z različnih koncev sveta. Imajo zelo različne predstave in zahteve glede nastanitve, zato je posredovanje nastanitve za šolo vse prej kot preprosto delo. Naj ima šola še tako resni pristop, zadovoljstvo tečajnika z nastanitvijo je odvisno tudi od njegovih realnih zahtev in pričakovanj. Pogosto se dogaja, da pozabimo, da se kultura, način življenja in življenjski standard v kraju, kjer obiskujemo tečaj, lahko precej razlikujejo od tega, česar smo vajeni doma. Prav tako se pričakovanja od tečajnika do tečajnika lahko precej razlikujejo, šole pa vsem posameznikom ne morejo nuditi popolnoma identičnih standardnih nastanitev, zaradi česar lahko prihaja do nesporazumov. S strani tečajnikov se vsekakor pričakuje zdrava mera prilagodljivosti in obzirnosti, v primeru nezadovoljstva pa vas prosimo, da se takoj obrnete na svojega učitelja, odgovorno osebo na šoli ali na spremljevalca na počitniških tečajih, saj izkušnje kažejo, da se za vse probleme lahko najde ustrezna rešitev. Praviloma je možna tudi menjava nastanitve, izjema je le obdobje visoke sezone, ko je za ustrezno rešitev lahko potrebno nekoliko več časa.
Ker so zahteve glede nastanitve osebna zadeva je razumljivo, da imajo tečajniki različne želje in potrebe. Naše partnerske šole se trudijo, da le-te pri posredovanju nastanitev kolikor je le mogoče upoštevajo, zato jih nujno navedite ob prijavi. Seveda pa ne moremo, še posebej ne v času visoke sezone, vnaprej potrditi specifičnih zahtev in želja tečajnikov.

Gostiteljske družine

Med udeleženci tečajev je ta vrsta nastanitve najbolj razširjena, saj je praviloma tudi cenovno najugodnejša. Družine prihajajo iz različnih socialnih slojev. Da pri odločitvi družin/posameznikov za njihovo gostiteljsko dejavnost igra določeno vlogo tudi finančni vidik, je zato samoumevno. Pojem »gostiteljska družina« ne pomeni le tradicionalne družine z otroki, temveč so »gostiteljska družina« lahko starejši ali mlajši zakonski pari brez otrok ali posamezniki, ki živijo sami. Lahko razpolagajo s stanovanjem ali s samostojno hišo. Družine so lahko v bližini šole, tako da se boste do njih sprehodili peš, ali pa na obrobju mesta, pri čemer pot praviloma ne bo daljša kot 30 do 45 minut z javnim prevozom. Izjema so lahko družine v velemestih, kjer lahko za pot potrebujete tudi do 60 minut. Podobno kot v Sloveniji se življenjski standard različnih gostiteljskih družin med seboj razlikuje. Ugotovili boste razlike glede urejenosti stanovanja ali hiše, opremljenosti, načina življenja ali prehranjevalnih navad v primerjavi s tem, česar ste vajeni doma. Novo okolje in tuji jezik vsekakor zahtevata določeno mero odprtosti, prilagajanja, spoštovanja in obzirnosti tako z vaše strani kot s strani vaših gostiteljev. Prav tako je potrebno upoštevati, da družine ne glede na svojo vlogo gostiteljev tudi po vašem prihodu živijo svoj vsakdan. Ta je lahko bolj ali manj aktiven in prav verjetno je, da vam ne bodo na razpolago ves čas vašega bivanja v tujini. Nastanitev pri gostiteljskih družinah omogoča, da od blizu spoznate drugačne življenjske navade, mentaliteto, običaje in nove kulture. Ta avtentična izkušnja predstavlja odlično dopolnilo jezikovnega tečaja, in je prav tako dragocena kot znanje tujega jezika, ki ga boste v tem času pridobili.
Nekatere šole omogočajo nastanitev pri družinah višjega standarda, kjer je tečajnikom praviloma na voljo lastna kopalnica in soba višjega standarda. To vrsto nastanitve priporočamo predvsem poslovnežem in zahtevnejšim udeležencem tečajev.

Šolske in študentske rezidence

Ta cenovno ugodnejša vrsta nastanitve je primerna predvsem za mlajše in manj zahtevne tečajnike, ki želijo več neodvisnosti, vendarle pa nastanitev v družbi drugih tečajnikov. Standard nastanitve sega od zelo preprostih pa do precej komfortnih rezidenc, kjer so tečajnikom na voljo sodobno opremljene sobe z lastno kopalnico. Sobe so običajno eno- ali dvoposteljne. Tovrstno nastanitev običajno odlikuje centralna lega in bližina šole, sproščeno vzdušje in obilo možnosti za druženje in klepet v tujem jeziku. Nekatere izmed rezidenc razpolagajo z lastno restavracijo, v nasprotnem primeru je stanovalcem ponavadi na voljo manjša skupna kuhinja za pripravo hrane.

Skupna stanovanja / študentske hiše

Pri tej vrsti nastanitve si tečajniki delijo skupno stanovanje z drugimi tečajniki, s študenti ali z zaposlenimi posamezniki. Primerna je za tečajnike, ki si želijo čim več neodvisnosti. Stanovanja so običajno dokaj preprosto opremljena in razpolagajo z več spalnicami. Tečajnikom so na voljo enoposteljne sobe, kuhinjo, kopalnico in dnevno sobo pa si delijo s sostanovalci. Nekatere šole nudijo možnost, da si dvoposteljno sobo delijo tečajniki različnih narodnosti. Tovrstna nastanitev je priljubljena predvsem v Italiji in Španiji.

Hoteli / penzioni / apartmaji / studii

Udeležencem, ki želijo udobnejšo nastanitev z več zasebnosti, šole v nekaterih mestih nudijo možnost posredovanja nastanitve v hotelih, v penzionih (v Veliki Britaniji v B & B), v apartmajih in v studiih, kar zagotavlja največjo mero neodvisnosti in zasebnosti. Če pri določenem aranžmaju v našem katalogu cena za tovrstno nastanitev ni navedena, vam lahko skladno z vašimi željami pripravimo ustrezno ponudbo. Upoštevajte pa, da so predvsem v Veliki Britaniji, na Irskem in v ZDA cene nastanitev v hotelih dokaj visoke, medtem ko so stroški hotelske sobe, tudi v hotelih višjih kategorij, na Malti bistveno nižji.

Tečaj brez nastanitve

Seveda lahko pri nas rezervirate samo jezikovni tečaj in si nastanitev uredite sami. Pokličite nas za ponudbo in dodatne informacije!

Kavcija

Večina naših partnerskih šol pri nastanitvi v skupnih stanovanjih ali v šolskih rezidencah zahteva plačilo kavcije za primer poškodovanja opreme in ključ. Kavcijo plačate praviloma ob prihodu v gotovini ali s kreditno kartico, in jo ob odhodu (seveda pod pogojem, da opreme niste poškodovali) in vrnitvi ključa dobite povrnjeno. Natančnejši podatki so navedeni pri opisu šol in v pripadajočih cenikih.

Prehrana

V odvisnosti od vrste nastanitve lahko tečajniki izbirajo med nastanitvijo brez prehrane, z zajtrkom, s polpenzionom ali s polnim penzionom. Polpenzion vključuje zajtrk in pozno kosilo/večerjo, polni penzion pa zajema zajtrk, kosilo in večerjo. Kosilo je lahko topli obrok ali hladni lunch paket (sendvič, sadje ali sladica, plastenka pijače). Natančnejše informacije o obrokih najdete pri opisu posameznih šol. Velja pa poudariti, da so prehranjevalne navade, raznolikost in obilnost obrokov v različnih deželah lahko precej drugačni od prehrane, ki smo je vajeni doma. Prav tako se lahko prehranjevalne navade in obroki v istem kraju razlikujejo od družine do družine, od rezidence do rezidence, od hotela do hotela. Upoštevajte tudi, da ponekod, npr. v ZDA, ni nič neobičajnega, če vaš gostitelj le poskrbi za primerno založenost hladilnika, tečajniki pa si zajtrk pripravljajo sami. Drugod, npr. v Angliji, bi uporaba kuhinje veljala za dokaj nevljudno. Da ne pride do nesporazumov svetujemo, da se o tem pogovorite s svojimi gostitelji.

Intenzivni tečaji nemškega jezika v Berlinu
Visoko intenzivni tečaji nemškega jezika na priznani jezikovni šoli Humboldt Institut. 2-tedenski tečaj z nastanitvijo v šolski rezidenci s polnim penzionom: 1.590 EUR

Tečaji na učiteljevem domu v Angliji
Najučinkovitejši način učenja angleškega jezika - tečaji na učiteljevem domu za mlade od 10 do 17 let in za udeležence nad 18 let. 1-tedenski programi od 1.092 EUR.

Spletni testi – preverite svoje znanje tujih jezikov

process
Angleščina

Spletni test – preverite znanje angleškega jezika.

process
Nemščina

Spletni test – preverite znanje nemškega jezika.

MNENJA UDELEŽENCEV NAŠIH TEČAJEV

Letošnje poletje sem 14 dni preživela v Taormini - čarobnem siciljanskem mestu na pečinah, kjer sem se kot začetnica prvič učila italijanskega jezika. Kot profesorica nemščine sem zelo zahtevna glede... preberite več

Katja Bradač
Babilonia, Taormina

Go. Vesno sem spoznala na Informativi v Ljubljani. S svojo neposrednostjo in bogatimi izkušnjami na področju dela s tujino, me je v trenutku prepričala, da sem se odločila za potovanje... preberite več

Veronika Gosak Krebs
Language Specialists International, Portsmouth