Domov uporabne informacije

Pogosta vprašanja in uporabne informacije

DOBRO JE VEDETI
Mednarodne jezikovne šole
Splošno o tečajih
Vrste jezikovnih tečajev
Nastanitev in prehrana
Prevozi
Certifikati in potrdila
Prosti čas
Jezikovni programi za učence in dijake
Splošni pogoji poslovanja

Cena jezikovnega tečaja v tujini

Pogosto se vprašanja tečajnikov nanašajo na razmerje med ceno in storitvijo, ki jo nudi neka jezikovna šola.
Kje je vzrok včasih kar precejšnjih cenovnih razlik med posameznimi jezikovnimi programi in šolami?
Če je kakovost odvisna od cene tečaja, ali to pomeni, da je dražja šola tudi boljša?
Preprost odgovor z »da« ali »ne« na to vprašanje ni možen. Razlogi za cenovne razlike se namreč ne kažejo samo v kakovosti pouka. Cena jezikovnega tečaja je lahko odvisna od infrastrukture in opremljenosti šole, od njene lokacije, od dodatne ponudbe aktivnosti, od velikosti šole, od vrste jezikovnih programov, pa tudi od marketinške strategije in imidža jezikovne šole. Večinoma ne velja, da je cenejši tečaj slabši, prav tako ni nujno, da je najdražji tečaj najboljši. Za izbor ustrezne šole so odločilne potrebe in zahteve bodočega udeleženca tečajev.
Na osnovi naših dolgoletnih izkušenj, rednih obiskov in preverjanj jezikovnih šol ter osebnih stikov s šolami pa smo prepričani, da boste v naši ponudbi našli šole z najboljšim razmerjem med ceno in kakovostjo, razlike med šolami tudi s cenovnega vidika pa vam bomo najlažje pojasnili pri osebnem svetovanju.

Zavarovanja

Vsi udeleženci jezikovnih tečajev so zavarovani s pavšalno pogodbo za nezgodno zavarovanje turistov pri Generali d.d.
Udeležencem jezikovnih tečajev svetujemo, da pred odhodom na tečaj sklenejo dodatno zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco.  Pokličite nas za ustrezno ponudbo. 
Našim tečajnikom nudimo možnost vplačati odstopnino – odpovedni riziko, če ob prijavi predvidevate, da se morda zaradi določenih okoliščin, ki utegnejo nastopiti pri vas ali v vaši ožji družini, tečaja ne boste mogli udeležiti. Odstopnina se lahko sklene in vplača na dan potrditve rezervacije in velja samo v primeru uradnih pozivov, smrti v ožji družini (zakonec, starši, otroci) in nepričakovanega poslabšanja zdravstvenega stanja tečajnika, ki tečajniku preprečujejo odhod na jezikovni tečaj. Tečajnik lahko uveljavlja povračilo vplačanega zneska iz naslova vplačane odstopnine le ob predložitvi ustreznega pisnega dokazila. Odstopnina –  zavarovanje rizika odpovedi, Zavarovalnica Sava d.d., osnovno kritje znaša 5 % cene aranžmaja. Splošne pogoje najdete na povezavi Zavarovalnica Sava

Informacije za popotnike s strani Ministrstva za zunanje zadeve

Konzularna služba Ministrstva za zunanje zadeve ščiti interese Republike Slovenije ter njenih državljanov in pravnih oseb v tujini. Na straneh z informacijami za popotnike najdete nasvete, priporočila in informacije, ki vam lahko olajšajo bivanje v tujini (med drugim tudi napotke pred potovanjem, priporočila za bivanje v tujini, oblike konzularne pomoči, aktualne informacije, pogosta vprašanja in druge uporabne povezave).

Vizumi

Državljani Slovenije za vstop v države, s katerimi Slovenija nima sklenjenega brezviznega režima (npr. Kitajska, Rusija), potrebujejo poleg veljavne potne listine tudi vizum. Udeleženci tečajev si morajo vizum urediti sami. Dokumente, ki se nanašajo na jezikovni tečaj in jih potrebujete za pridobitev vizuma, vam bomo posredovali v najkrajšem možnem roku, skladno z vašo prijavo. Za vizum lahko zaprosite na diplomatsko-konzularnem predstavništvu države v katero potujete. Če teh predstavništev v Sloveniji ni, lahko za vizum zaprosite na predstavništvih v tujini, ki so jurisdikcijsko pristojna za Slovenijo. Vizumske informacije so na voljo na straneh Ministrstva za zunanje zadeve. Pod rubriko »diplomatska konzularna predstavništva« so za vsako svetovno državo podane informacije o vizumu, pristojnem veleposlaništvu in najbližjem slovenskem predstavništvu. Vse vizne informacije, ki jih navajamo v katalogu, so zgolj informativne narave in ustrezajo stanju v novembru 2018. Veleposlaništva za izdajo vizuma potrebujejo različno dolgo. Zato je priporočljivo, da se na jezikovne tečaje v države, kjer slovenski državljani potrebujemo vstopni vizum, prijavite pravočasno, vsaj 6 tednov pred načrtovanim odhodom. Stroški pridobitve vizuma niso vključeni v ceni aranžmajev jezikovnih potovanj, LTA d.o.o. pa tudi ne prevzema odgovornosti ob morebitni zavrnitvi izdaje vizuma.

Potovalni dokumenti

Potovalne dokumente za vaše jezikovno potovanje, ki vključujejo naslov vaše jezikovne šole, natančne podatke o vaši nastanitvi ter vsa ostala navodila v zvezi z vašim jezikovnim tečajem in potovanjem vam bomo posredovali najkasneje 5 dni pred odhodom.

Shranjevanje osebnih predmetov, denarja, potnih listin ...

Na žalost se vedno znova dogaja, da posamezniki ostanejo brez dragocenosti, denarja, mobilnih telefonov … Zato prosimo, da za svoje osebne predmete, dokumente, bančne kartice in denar ustrezno skrbite in hranite. LTA jezikovna potovanja in naše partnerske šole ne prevzemamo odgovornosti za morebitno krajo ali izgubo osebnih predmetov, dokumentov, denarja …

Življenje daleč od doma

Naše partnerske šole in vaši gostitelji se bodo zagotovo trudili za vaše dobro počutje. Upoštevajte pa, da so v drugih deželah drugačne navade in običaji.
Naj gre za drugačno hrano ali standard nastanitve v Angliji, za pozne večerje v Španiji, za ležernost Maltežanov – vaše bivanje v tujini nikoli ne bo enako kot doma. Vendar pa, ali ni prav to čar bivanja v tujini?
In enkratna izkušnja, ki je prav tako dragocena kot novo osvojeno jezikovno znanje!

Seveda obstaja možnost, da kljub našemu trudu in trudu naših partnerskih šol vse le ne gre kot smo mi načrtovali in vi pričakovali.
V tem primeru na pomanjkljivosti ali na vaše nezadovoljstvo takoj opozorite vašega spremljevalca, vaše učitelje ali drugo osebje na šoli in vodstvo LTA d.o.o. Le tako bomo lahko ustrezno ukrepali. Po zaključku tečaja namreč ne moremo sprejemati vaših pritožb glede pomanjkljivosti in napak, ki bi jih lahko odpravili na šoli v času trajanja vašega tečaja – seveda, če bi bili z vaše strani ustrezno obveščeni.

Dežurna telefonska številka

Vsem tečajnikom smo ves čas bivanja v tujini v nujnih primerih 24 ur dnevno na voljo na dežurni telefonski številki, ki vam jo bomo posredovali skupaj z obvestilom o odhodu.

Plačilo aranžmajev

Našim strankam nudimo 3 različne možnosti plačila.

1. Plačilo aranžmaja v celoti ob prijavi po prejetju računa.

2. Plačilo v dveh obrokih:
akontacijo v višini 30 % vrednosti aranžmaja, morebitno letalsko vozovnico (če le-ta ni vključena v ceni aranžmaja) in odstopnino – riziko odpovedi plačate po prejetju računa oziroma ob prijavi, 70% vrednosti aranžmaja pa najkasneje 15 dni pred odhodom.

3. Plačilo na do največ 12 obrokov s kreditnimi karticami NLB Mastercard in Diners.
Pokličite nas na 02 6210 211 za informacije.

 

Prijave

Našim tečajnikom so na voljo 3 različne možnosti prijave:

1.) Izpolnite prijavnico na 163. strani našega kataloga in nam jo posredujete po elektronski pošti na info@lta.si ali po faxu na številko 02 6210 212.

2.) Lahko se prijavite preko spletne prijavnice na naši spletni strani.

3.) Pokličete nas na številko 02 6210 211 in prijavo uredite telefonsko.

 

Velikost šol

Velikost šole je dokaj pomemben faktor pri izbiri ustreznega jezikovnega tečaja, saj vpliva na različna področja kot so npr. število težavnostnih nivojev, ki jih lahko zagotavlja jezikovna šola, opremljenost, ponudba aktivnosti, vzdušje na šoli – skratka določa karakter neke šole. V grobem lahko šole razdelimo na majhne, srednje in velike. Majhne jezikovne šole imajo po navadi le nekaj učilnic, v poprečju od 30 do 70 tečajnikov tedensko; praviloma jih odlikuje prijetno domačno vzdušje in osebni odnos med tečajniki, učitelji in šolskim osebjem, velika fleksibilnost in majhne učne skupine. Običajno pa nudijo manjši izbor tečajev, prav tako le težko v vsakem času zagotavljajo izvedbo tečajev na vseh nivojih predznanja. Velike jezikovne šole praviloma razpolagajo z lastnim šolskih poslopjem ali s kampusom z več poslopji, s šolsko kantino in z veliko učilnicami, jezikovnimi laboratoriji, centri za samostojno učenje in prostori za druženje tečajnikov. Praviloma nudijo večje število jezikovnih programov, višje število težavnostnih stopenj na katerih poteka pouk, bolj raznolik program izvenšolskih aktivnosti, na njih se tečajev udeležuje večje število tečajnikov, ki imajo zato veliko možnosti za medsebojno komuniciranje in druženje. Lahko pa te šole delujejo bolj neosebno v primerjavi z manjšimi šolami. Srednje velike šole, ki imajo v poprečju med 70 in 250 tečajniki, pa pogosto združujejo prednosti majhnih in velikih šol: svojim tečajnikom nudijo dobro infrastrukturo, širok spekter različnih težavnostnih nivojev na katerih potekajo tečaji, raznoliko ponudbo aktivnosti v prostem času, hkrati pa jih odlikuje fleksibilnost in prijetno šolsko vzdušje.

Celoletne in poletne jezikovne šole

Kot je razvidno že iz naslova, nudijo celoletne jezikovne šole jezikovne tečaje vse leto. Praviloma so te šole lastniki šolskih prostorov in celotne šolske infrastrukture, učitelji na teh šolah so v rednem delovnem razmerju, predvsem v primeru nastanitve pri družinah gre za preverjene družine, praviloma pa nudijo tudi druge vrste nastanitve. Večina teh šol nudi tudi v poletnem času kakovostne jezikovne programe.
Posamezne celoletne jezikovne šole nudijo v poletnih mesecih počitniške jezikovne programe, v večini primerov namenjene otrokom in mladini. Šolski prostori in celotna infrastruktura so v večini primerov najeti, tečaje pa vodijo pogodbeni učitelji tujih jezikov.

Opremljenost jezikovnih šol

Glede opremljenosti šol obstajajo od šole do šole, od države do države precejšnje razlike. V splošnem velja, da so jezikovne šole v Veliki Britaniji, v zadnjem času tudi v Franciji in Nemčiji ter v ZDA dobro opremljene in razpolagajo s sodobnimi učnimi pripomočki, npr. z interaktivnimi učnimi tablami. Vsaka jezikovna šola, večja ali manjša, poleg učilnic razpolaga s prostorom za druženje tečajnikov, ki so jim na razpolago računalniki in dostop do interneta, v zadnjem času v večini primerov brezplačni dostop do interneta in Wi-Fi. Vsaka jezikovna šola poskrbi tudi za učne knjige, revije in časopise v tujem jeziku, ki si jih udeleženci tečajev lahko izposodijo; večje šole pa imajo večinoma dokaj bogate knjižnice z bogato ponudbo leposlovnih del in učne literature vključno z DVD in CD nosilci za samostojni študij. Veliko naših partnerskih jezikovnih šol razpolaga z multimedijskim učnim centrom; v tem primeru gre za sodobno opremljene učilnice, namenjene skupinskemu pouku ali samostojnemu študiju, kjer so tečajnikom na voljo različni učni pripomočki. Nekatere šole nudijo tečajnikom možnost prehranjevanja po ugodnih cenah v lastnih šolskih restavracijah, druge spet imajo posebne prostore, kjer so tečajnikom na voljo aparati za napitke in manjše prigrizke ter mikrovalovne pečice za pogrevanje hrane.

Kakovost naših partnerskih jezikovnih šol

Naše partnerske jezikovne šole v tujini so članice enega ali več strokovnih združenj, npr. British Council, EAQUALS, IALC, English UK, Quality English, ACCET, English Australia, FEDELE, Souffle in drugih, ki preverjajo kakovost šol in tako zagotavljajo, da izpolnjujejo standarde, določene s strani združenj.

Lega jezikovnih šol

V večjih mestih se jezikovne šole velikokrat nahajajo v mestnem središču. V bližini najdete restavracije in trgovine; zaradi dobre ureditve javnega prevoza so različni mestni predeli lahko dosegljivi, zato nastanitev pri družinah ali v študentskih stanovanjih v soseskah na obrobju mest ne predstavlja posebnega problema. V večini večjih evropskih mest so šole velikokrat v zgodovinskih mestnih jedrih, medtem ko veliko šol v Avstraliji, ZDA, Kanadi in v Novi Zelandiji najdemo v poslovnih stavbah mestnih ali poslovnih središč. V južni Angliji in v Franciji, v Avstraliji in v ZDA je kar veliko šol v priobalnih turističnih krajih, ki obiskovalcem nudijo vso potrebno infrastrukturo in predvsem v času visoke sezone zanimivo družabno življenje. Šole v teh krajih so velikokrat v peš oddaljenosti do plaž, zato so jezikovni programi odlična kombinacija učenja tujega jezika in dopustniških užitkov. Upoštevati pa je potrebno, da v visoki sezoni število prebivalcev in gostov močno naraste, s čimer se oddaljenost nastanitve do šole lahko precej poveča. Na podeželju najdemo praviloma manjše šole, ki nudijo zelo intenzivne jezikovne tečaje, namenjene tečajnikom, ki jim je ljubše mirnejše okolje. Ponudba aktivnosti v prostem času na teh šolah je bolj skromna (razen v primeru poletnih jezikovnih programov za mladino), poprečna starost udeležencev pa nekoliko višja.

Dolžina učne ure

Dolžina šolskih ur se na različnih jezikovnih šolah razlikuje in variira med 40 in 60 minutami, kar je pomembno pri primerjavi cen različnih tečajev. Natančni podatki o dolžini učnih ur so navedeni pri opisu posameznih tečajev.

Število tečajnikov v skupini

Intenzivnost tečaja, možnost prilagajanja učnih vsebin in dinamika pouka so pogojeni s številom tečajnikov v skupini. Pouk je intenzivnejši pri manjšem številu tečajnikov, prav tako se v okviru manjših skupin učne vsebine lažje prilagodijo interesom in učnim potrebam posameznika.

Uvrstitveni testi

Ne glede na to, da boste svoje predznanje okvirno ocenili in navedli na prijavnici, udeleženci jezikovnih tečajev v tujini praviloma prvi dan pouka opravijo uvrstitveni test, na osnovi le-tega jih učitelji uvrstitvijo v ustrezne skupine. Možno je, da razpolagate z več pasivnega znanja, ki vam ga bo na jezikovnem tečaju uspelo v kratkem času aktivirati. Vaši učitelji vam bodo ustrezno svetovali, če boste imeli občutek, da je pouk v vaši skupini premalo ali prezahteven. Menjava skupine v tem primeru je praviloma vedno možna, upoštevajte pa, da poteka razporeditev v razrede ob ponedeljkih, zato potekajo tudi menjave skupin načeloma tudi le ob ponedeljkih. Tečajniki, ki jih ni mogoče uvrstiti v nobenega izmed težavnostnih nivojev, ki jih jezikovna šola v nekem terminu izvaja, bodo namesto jezikovnega tečaja v skupini obiskovali individualni pouk, pri čemer se število učnih ur ustrezno zmanjša. Število učnih ur se lahko zniža tudi v primeru, da so za nek tečaj, ki poteka v skupni, prijavljeni manj kot trije tečajniki.

Pouk

Jezikovni tečaji v tujini se praviloma začenjajo ob ponedeljkih, pouk poteka od ponedeljka do petka. Če je ponedeljek dela prost dan, se začetek pouka prestavi na torek. Pouk poteka dopoldan in/ali popoldan, odvisno od vrste in intenzivnosti jezikovnega tečaja in od sezone, urniki pa so v popolni pristojnosti jezikovnih šol.

V smislu sodobnega načina učenja tujih jezikov poteka pouk med jezikovnimi tečaji v tujini v mednarodnih skupinah na vseh stopnjah predznanja izključno v tujem jeziku, seveda pa učitelji izbirajo učne tehnike, ki odgovarjajo nivoju predznanja in strukturi udeležencev jezikovnih tečajev. Pristop je osredotočen na komunikacijske procese, sicer pa se jezikovne spretnosti (slušno in bralno razumevanje ter govorno in pisno sporočanje) med seboj prepletajo in dopolnjujejo. Med praktičnimi vajami v smiselnem kontekstu sta vključeni slovnica in nadgradnja besedišča, pouk pa vključuje igranje situacijskih dialogov in razgovore z različno tematiko kot odličen način za urjenje v samozavestnem, tekočem in učinkovitem govoru. V odvisnosti od vrste jezikovnega tečaja v tujini boste vsak dan za domače naloge potrebovali od 15 minut do 2 ur. Upoštevajte pa, da je vaš napredek odvisen predvsem od vas samih in vašega aktivnega sodelovanja pri pouku.

Učni materiali

Pri pouku boste uporabljali različne učbenike, učne materiale jezikovnih šol, časopisne in revijalne članke in druge materiale. Učbenike in določeno drugo učno literaturo tečajniki praviloma prejmejo na posodo, na nekaterih šolah pa je učbenike potrebno kupiti, podrobnejše informacije najdete v rubriki »Cena vključuje« pri posameznem jezikovnem programu. Priporočamo, da na jezikovni tečaj vzamete pisala, zvezek in slovar.

Certifikati in potrdila o udeležbi na tečajih

Po uspešno zaključenem tečaju prejmejo udeleženci potrdilo o udeležbi na tečaju, na posameznih šolah pa še podrobnejše poročilo o doseženi stopnji znanja tujega jezika.
Nekatere izmed naših partnerskih šol nudijo pripravljalne tečaje na mednarodne izpite, ki jih udeleženci opravijo po zaključku tečaja in pridobijo ustrezna mednarodno veljavna spričevala.

Narodnostna sestava tečajnikov

Čeprav se narodnostni raznolikosti tečajnikov posveča precejšnja pozornost, na večini jezikovnih šol sprejemajo prijave tečajnikov kot le-te prihajajo. Poleg tega so v odvisnosti od letnega časa in lokacije šole tečajniki določenih narodnosti lahko močneje zastopani. Tako najdemo na jezikovnih šolah v Avstraliji, v Novi Zelandiji, predvsem na zahodni obali ZDA in Kanade precej Azijcev, v Italiji in Španiji precej nemško govorečih tečajnikov ter na Malti precej Špancev, Italijanov in Nemcev.

Starost udeležencev

Na mednarodnih jezikovnih šolah srečamo tečajnike vseh starosti in poklicev. Spodnja starostna meja je v katalogu navedena pri vsakem posameznem programu.
Nekatere jezikovne šole nudijo jezikovne tečaje le za določene starostne skupine, npr. tečaje za mladino, druge pa določijo najnižjo starost tečajnikov, pri kateri se tečaja lahko udeležite, npr. nad 16 ali 18 let. Statistično gledano velja za Evropo, Avstralijo in ZDA, da je večina udeležencev tečajev splošnega jezika stara od 20 do 30 let, vendar tudi tečajniki, starejši od 60 let, niso nikakršna redkost.
Starostna raznolikost je tečajnikom praviloma povšeči, saj vsak prinaša s seboj svoje izkušnje, znanja, besedišče in interese, in tako pripomore k raznolikosti pouka. Velja pa pripomniti, da se potrebe in zahteve ter pričakovanja udeležencev različne starosti lahko precej razlikujejo. Povprečna starost udeležencev intenzivnih tečajev in tečajev med šolskih letom je praviloma višja kot med poletnimi počitnicami, ko se tečajev večinoma udeležujejo dijaki in študenti.

Jezikovne ravni

Število različnih težavnostnih stopenj – jezikovnih ravni, na katerih potekajo tečaji, daje podatek o tem, kakšna je razporeditev tečajnikov v skupine. Večje šole praviloma nudijo več različnih težavnostnih stopenj, zato je razporeditev v skupine lahko bolj natančna in so skupine posledično bolj homogene. Ne glede na število tečajnikov pa šole ne morejo zagotoviti tečajev na vseh težavnostnih nivojih v vsakem terminu, saj je porazdelitev odvisna od jezikovnega znanja tečajnikov, ki se prijavijo na tečaj v nekem terminu, na to pa šole nimajo nikakršnega vpliva. Predvsem na manjših šolah ali v primeru udeležbe na
jezikovnih tečajih izven sezone se pogosteje dogaja, da je razporeditev v skupine bolj groba in so v učni skupini večje razlike v predznanju tečajnikov.
Programi na večini naših partnerskih šol so usklajeni s CEFR - »Evropsko referenčno lestvico za tuje jezike «, ki jo je izdal Svet Evrope. Lestvica obsega šest jezikovnih ravni in opredeljuje jezikovna znanja in spretnosti, ki jih mora posameznik obvladati pri bralnem in slušnem razumevanju, pisno in govorno na posamezni ravni.
 

OSNOVNA RAVEN A1 Razumete sogovornika, če govori počasi in razločno. Uporabljate pogoste vsakodnevne izraze in zelo osnovne besedne zveze. Predstaviti znate sebe in druge ter spraševati in odgovarjati na osebna vprašanja, pisati znate kratka preprosta sporočila. Imate težave z izgovorjavo, uporabo besed, razumevanjem
in s slovnico.
A2 Sposobni ste preprostega vsakodnevnega sporazumevanja. Sporazumevate se v preprostih situacijah, znajdete se v krajših družabnih pogovorih, uporabljate
vrsto besednih zvez in povedi, s katerimi lahko na preprost način opišete svojo družino in druge ljudi, življenjske pogoje ali svojo izobrazbo, predstavite svojo zaposlitev; poznate osnovne slovnične strukture in sestavljate kratka, preprosta
obvestila in sporočila.
SREDNJA RAVEN B1 Pri razločnem govorjenju razumete glavne točke, kadar gre za znane
reči. Tvorite preproste povedi iz besednih zvez, s katerimi opišete svoje izkušnje in dogodke, želje, na kratko razložite svoje poglede in načrte. Pišete preprosta, povezana besedila v zvezi s splošnimi
temami, osebna pisma,… Še vedno prisotnih precej napak, težave povzročajo skromen besedni zaklad, slovnica ...
B2 Razumete glavne ideje v kompleksnem besedilu tako o konkretnih kot abstraktnih
temah, vključno z razpravami s svojega strokovnega področja. V medosebnih stikih
govorite dovolj tekoče in spontano, tvoriti znate jasno, poglobljeno besedilo iz širokega razpona tem, še vedno pa se pojavlja negotovost pri izražanju in slovnične napake.
VIŠJA RAVEN C1 Izražate se tekoče in spontano, ne da bi očitno iskali ustrezne izraze. Jezik uporabljate učinkovito, tako za družabne kot za akademske in poklicne namene. Tvorite jasna, slogovno dobra besedila in obširneje izražate svoja stališča. Pri izgovorjavi, izbiri besed in slovnici so občasne napake.
C2 Nimate težav pri razumevanju jezika, govorjenega v živo ali posredovanega preko
medijev, ne glede na tempo govorjenja in tematiko. Z lahkoto sodelujete v vsakem
pogovoru in razpravi, govorite tekoče in natančno izražate tudi majhne pomenske
odtenke. Sestavljate zahtevna pisma, poročila in članke v zvezi z zahtevnimi vsebinami.


Jezikovni nivoji in predvideno napredovanje
Če je le mogoče, priporočamo udeležbo na tečaju za daljše obdobje. Sicer lahko med visoko intenzivnim krajšim tečajem predelate enako količino snovi, a znanje boste bolj utrdili in dosegli, da bo trajnejše tekom dalj časa trajajočega tečaja. Da boste lažje predvideli koliko časa bi potrebovali, da dosežete svoj cilj – želeni nivo znanja tujega jezika, v nadaljevanju navajamo diagram za predvideno napredovanje po nivojih.

Spodnji diagram predstavlja predvideno napredovanje po jezikovnih nivojih, če bi obiskovali intenzivni tečaj v skupini, 25 šolskih ur tedensko. Seveda pa še tako dober tečaj in odličen učitelj ne zagotavljata napredka v znanju tujega jezika brez vašega sodelovanja. Končni uspeh bo odvisen predvsem od vas in vašega aktivnega sodelovanja. Pri tem bi omenili, da je kraj tečaja za veliko udeležencev pomemben element motivacije, saj se v nam zanimivem okolju učimo bolje in več! 

Prazniki

Ob državnih in verskih praznikih pouk na večini jezikovnih šol odpade in se ne nadomešča.

Jezikovni programi za učence in dijake

V času počitnic nudijo jezikovne šole posebne počitniške jezikovne programe za otroke in mladino v starosti od 9 do 20 let v najbolj zanimivih predelih sveta. Programi združujejo učenje tujih jezikov z družabnimi in športnimi aktivnostmi ter izleti. Odhodi na te programe so možni v skupini, ki jo spremlja LTA spremljevalec, ali pa udeležnci na tečaje odhajajo individualno

Standardni tečaji

Standardni tečaji so tečaji splošnega jezika, kjer velja poudarek praktični rabi jezika v vsakdanjih situacijah. Pri pouku se obravnava aktualna tematika in razvijajo vse temeljne jezikovne spretnosti: govor, slušno razumevanje, branje in pisanje, smiselno pa je vključena slovnica in njena praktična raba. Del učnih vsebin je po navadi namenjen tudi seznanjanju s kulturo, načinom življenja in politiko dežele gostiteljice. Tečaji praviloma vključujejo 15 do 20 šolskih ur pouka tedensko, tako da tečajnikom ostaja zadosti prostega časa za ukvarjanje s hobiji ali za udeležbo na aktivnostih v organizaciji šole, kar je istočasno odlična priložnost za utrjevanje in preizkušanje jezikovnega znanja, naučenega pri pouku. Pouk poteka v skupinah, pri čemer velikost skupine variira med 8 in 18 udeleženci. Šole te tečaje praviloma izvajajo za vse nivoje predznanja, pouk pa lahko poteka dopoldan ali popoldan.

Intenzivni in visoko intenzivni tečaji

Ti tečaji so namenjeni bolj motiviranim tečajnikom, ki zahtevajo hitrejše napredovanje v znanju tujega jezika. Zaradi višjega števila učnih ur, praviloma od 25 do 30 tedensko, je na voljo več časa za poglabljanje in utrjevanje učne snovi in obravnavanje novih učnih vsebin. Tudi intenzivni tečaji so večinoma tečaji splošnega jezika. Na nekaterih šolah je osnova intenzivnega tečaja standardni tečaj, dodatne ure pa potekajo v obliki izbirnih učnih vsebin, ki jih izbirate glede na lastni interes, jezikovne potrebe in tudi glede na predznanje tujega jezika.

Intenzivni tečaji plus

Intenzivni tečaji plus so kombinacija standardnega ali intenzivnega tečaja oziroma tečaja v mini skupinah in individualnih učnih ur in so nedvomno ena najboljših poti za učenje tujega jezika. Pri pouku v skupinah velja poudarek urjenju tistih jezikovnih veščin, ki jih je najbolje utrjevati in nadgrajevati v skupini, vsebina individualnih ur pa je fleksibilna in se popolnoma prilagodi željam in jezikovnim potrebam tečajnika. Utrjujete lahko v skupinskem delu tečaja pridobljeno znanje, nadgrajujete znanje splošnega jezika ali pa obravnavate tematiko, skladno s potrebami vašega delovnega ali študijskega okolja.

Individualni pouk

Pri tej najintenzivnejši vrsti jezikovnih tečajev sta vsebina in tempo učnih ur popolnoma prilagojena udeležencu. Da lahko učitelji jezikovni program že vnaprej oblikujejo kar najbolj skladno z željami in potrebami tečajnikov, vsak udeleženec takoj po prijavi izpolni vprašalnik, ki ga posreduje jezikovna šola, in služi tako za določitev nivoja predznanja kot za oblikovanje vsebine jezikovnega tečaja.

Tečaji poslovnega jezika

Vsebina tečajev in treningov poslovnega jezika je pripravljena s ciljem, da udeleženci dosežejo čim višji nivo učinkovitega in tekočega komuniciranja v tujem jeziku v različnih poslovnih kontekstih: na sestankih, za vključevanje v diskusije, pri pogajanjih in predstavitvah, pri telefonskem komuniciranju, pri pisanju elektronske pošte, pisem in poročil in vključujejo simulacije različnih poslovnih situacij. Pokrivajo različna področja splošnega poslovnega besedišča in dajejo udeležencem komunikacijska orodja za učinkovito nastopanje v mednarodnem poslovnem okolju kot tudi za razvoj njihove kariere. Običajno tečaji vključujejo tudi urjenje za rabo jezika v manj formalnih poslovnih in družabnih situacijah in pisno poslovno korespondenco.

Tečaji za poslovneže

Za poslovneže in vodstveni kader nudijo izbrane šole jezikovne treninge, ki so vsebinsko precej podobni tečajem poslovnega jezika, udeleženci pa praviloma razpolagajo z večletnimi delovnimi izkušnjami. Povprečna starost udeležencev je višja kot pri ostalih tečajih in leži med 30. in 40. letom starosti. Tečaji potekajo praviloma v malih skupinah, individualno ali kot kombinacija individualnega pouka in pouka v malih skupinah. Skupine so glede na interese in delovna področja udeležencev tudi bolj homogene kot pri drugih tečajih.

Specializirani tečaji

To so tečaji za posamezne poklice in posamezna strokovna področja kot so npr. finance in bančništvo, marketing, medicina, hotelirstvo, pravo,… Praviloma je za vključitev v tečaj potrebno predznanje tujega jezika vsaj na srednji stopnji.

Jezikovni tečaj 30+

Jezikovni tečaji 30+ so namenjeni udeležencem, starejšim od 30 let, čemur je prilagojena tudi vsebina programov.

Tečaji tujih jezikov in aktivnosti

Nekateri jezikovni centri poleg klasičnih jezikovnih tečajev nudijo programe, ki so kombinacija izpopolnjevanja znanja tujih jezikov in aktivnega ukvarjanja s športom (tečaji golfa, potapljanja, jadranja, deskanja, tenisa, jahanja, kajtanja,…) ali s tečaji plesa, fotografiranja, slikarstva, kuharske umetnosti …, kar omogoča še boljši vpogled v kulturo neke dežele in je korak več k boljšemu obvladovanju tujih jezikov.

Tečaji za profesorje tujih jezikov

Udeleženci med izobraževanjem poleg izpopolnjevanja splošne angleščine na visokem nivoju obravnavajo tematiko s področja didaktike, praktičnih interaktivnih in komunikativnih aktivnosti za pouk tujega jezika in sodobnega razvoja učne literature.

Jezikovni tečaji Club 50+

Jezikovni tečaji Club 50+ so namenjeni udeležencem, starejšim od 50 let, ki jih tuji jeziki zanimajo, a si ne želijo udeležbe na enem izmed standardnih jezikovnih tečajev. Ti tečaji so kombinacija jezikovnega tečaja, ogledov in izletov ter družabnih in kulturnih aktivnosti (obiski muzejev, gledališč, koncertov…) v družbi sovrstnikov različnih narodnosti.

Priprave na izpite za pridobitev mednarodno priznanih certifikatov

Med tečaji se udeleženci ciljno pripravljajo na opravljanje mednarodno priznanih izpitov (FCE, CAE, TOEFL, IELTS, Trinity). Za vključitev v tečaje je praviloma potrebno razpolagati s predznanjem na določenem nivoju. Običajno so to dalj časa trajajoči tečaji z določenimi datumi začetkov nekajkrat letno. Nekatere šole nudijo možnost krajših priprav in priprav kot dodatnih učnih ur v okviru izbirnih vsebin popoldanskih jezikovnih delavnic. Šole, ki izvajajo tečaje priprav na izpite so velikokrat hkrati tudi izpitni centri, tako da udeleženci lahko izpit opravljajo po zaključku priprav.

Priprave na izpit TOEFL
»Test of English as a Foreign Language« je razširjen predvsem v ameriškem predelu sveta in je namenjen ocenjevanju znanja angleškega jezika za uporabo na akademskem področju. Test se izvaja po celem svetu
in je veljaven dve leti. Rezultat testa je ovrednoten z določenim številom točk, ki predstavlja vaš nivo znanja angleškega jezika. Opravljanje izpita in doseganje zahtevanega števila točk je pogoj za vpis na ameriške,
v zadnjem času pa tudi na univerze drugih angleško govorečih držav. 

Priprave na izpit IELTS 
Mednarodni izpit iz angleškega jezika »International English Language Testing System« ocenjuje jezikovno spretnost kandidatov, ki se odpravljajo na študij ali delo v angleško govoreče države. IELTS je pogosto pogoj za vpis na univerze in druge visokošolske ustanove v ZDA, v Veliki Britaniji in v drugih evropskih državah, v Avstraliji, v Hong Kongu, v Novi Zelandiji in v Kanadi. Test preverja sposobnost sporazumevanja v angleščini na štirih jezikovnih področjih – slušnem, bralnem, pisnem in govornem, rezultat testa pa je podan s številom doseženih točk na lestvici od 1 do 9. Za vpis na univerzo je običajno potrebno doseči vsaj med 5.5 in 7.5 točk. 
Možna je izbira med dvema moduloma: Academic ali General Training.
Če bi se radi vpisali na univerzitetni študijski program, ki poteka v angleščini, potrebujete Academic Module, če pa se nameravate vpisati v srednjo šolo ali na visokošolski študijski program, poiskati delo ali emigrirati v Avstralijo, Novo Zelandijo ali Kanado, morate opraviti General Training Module.

Priprave na izpit FCE
Izpit »First Certificate in English« ustreza ravni Sveta Evrope B2 in preverja znanje angleščine uporabnikov na ravni jezikovne neodvisnosti. Da bi ga uspešno opravili, praviloma potrebujete od 500 do 600 ur učenja. Je najbolj razširjen in priznan izpit iz angleškega jezika na svetu, ki ga večina slovenskih podjetij in ustanov priznava kot dokaz znanja angleškega jezika.

Priprave na izpit CAE 
Izpit »Certificate of Advanced English« je namenjen vsem, ki pri svojem delu pogosto uporabljajo angleščino. Najpogosteje ga opravljajo študentje, podjetniki in drugi strokovnjaki. Večina univerz in drugih visokošolskih ustanov v Veliki Britaniji priznava izpit CAE kot zadosten dokaz znanja angleščine za študij. Izpit CAE ustreza ravni Sveta Evrope C1.

Priprave na izpit TRINITY
Mednarodno priznani izpit, pri katerem se preverja sposobnost ustnega komuniciranja in sposobnost razumevanja govorjenega angleškega jezika, ki ga letno opravlja več kot 600.000 kandidatov v več kot 60 državah širom sveta.
 

Jezikovne šole nudijo različne vrste nastanitve, ki ustrezajo standardom, značilnim za neko deželo, velja pa poudariti, da se od države do države in od gostitelja do gostitelja razlikujejo in ni nujno, da so primerljivi s
tem, česar ste vajeni doma.

Pogosto namreč pozabljamo, da se kultura, način življenja in življenjski standard v kraju tečaja lahko precej razlikujejo od našega domačega okolja. Prav tako se od tečajnika do tečajnika razlikujejo pričakovanja, šole pa vsem posameznikom ne morejo nuditi popolnoma identičnih standardov nastanitve, zaradi česar lahko prihaja do nesporazumov. Vsekakor je zadovoljstvo tečajnika z nastanitvijo odvisno tudi od njegovih realnih zahtev in pričakovanj, zato se s strani tečajnikov pričakuje zdrava mera prilagodljivosti in obzirnosti. V primeru nezadovoljstva tako naše partnerske jezikovne šole kot ekipa LTA pričakujemo, da se takoj obrnete na svojega učitelja, odgovorno osebo na šoli ali na spremljevalca LTA, saj se glede na naše dolgoletne izkušnje ob pravočasnem ukrepanju v večini primerov najde ustrezna rešitev.

Zavedamo se, da imajo tečajniki glede nastanitve različne želje in potrebe, ki jih je potrebno navesti ob prijavi. Naše partnerske šole se trudijo, da le-te pri posredovanju nastanitev kolikor je le mogoče upoštevajo.
Seveda pa ne moremo vnaprej potrditi specifičnih zahtev in želja tečajnikov, kar še posebej velja za čas visoke sezone.

Lokalni prevozi v kraju tečaja

Dolžina poti od nastanitve do šole je pogojena z lokacijo šole in z velikostjo mesta, praviloma ni daljša od 30 do 45 minut, v velemestih pa lahko tudi do 60 minut vožnje z lokalnimi prevoznimi sredstvi. Stroški lokalnih prevozov niso vključeni v ceno aranžmaja.

Prevoz do kraja tečaja

V ceni aranžmajev prevoz do kraja tečaja ni vključen, razen pri določenih aranžmajih poletnih jezikovnih tečajev za otroke in mladino oziroma kot je navedeno pri posameznem jezikovnem programu.
Po želji lahko uredimo letalski prevoz, velja pa pripomniti, da so cene letalskih vozovnic praviloma ugodnejše, če jih kupite dlje časa vnaprej. 
Prevozi z letališča v tujini do nastanitve niso vključeni v ceno aranžmaja, razen pri določenih aranžmajih poletnih jezikovnih tečajev za otroke in mladino, oziroma kot navajamo pri posameznem jezikovnem programu. Za doplačilo naše partnerske jezikovne šole uredijo prevoz z letališča, z železniške ali z avtobusne postaje do nastanitve.
Predvsem pri daljših potovanjih je možnost organizacije transferja zelo dobrodošla. Z letališča do nastanitve lahko potujete tudi z vlakom, z avtobusom ali s taxijem v lastni režiji, kar je praviloma ceneje kot s strani šole organizirani transferji.
Če si prevoz do kraja tečaja urejate sami, je potrebno pričakovano uro prihoda na kraj nastanitve sporočiti najkasneje teden dni pred odhodom na tečaj.

Prihod in odhod tečajnikov

Prihod v kraj tečaja je načeloma ob nedeljah, dan pred pričetkom tečaja, povratek iz kraja tečaja praviloma ob sobotah, dan po zaključku tečaja.

Odvisno od razpoložljivosti je možen tudi zgodnejši prihod ali kasnejši odhod. V tem primeru je za dodatne nočitve potrebno doplačilo.

Upoštevajte, da je na naslov nastanitve potrebno priti najkasneje do 19. oziroma 20. ure. V nasprotnem primeru je lahko potrebno doplačilo za pozni prihod; pri nekaterih vrstah nastanitve pa kasnejši prihod tudi proti doplačilu ni možen.

Po koncu vašega tečaja boste od šole prejeli potrdilo o udeležbi na tečaju, na posameznih šolah pa poleg potrdila o udeležbi še podrobnejše poročilo o doseženi stopnji znanja tujega jezika.
Na nekaterih izmed naših partnerskih šol pa lahko po udeležbi na različnih pripravljalnih tečajih opravljate tudi mednarodne izpite in pridobite ustrezna mednarodno veljavna spričevala.

TOEFL
»Test of English as a Foreign Language« je razširjen predvsem v ameriškem predelu sveta in je namenjen ocenjevanju znanja angleškega jezika za uporabo na akademskem področju. Test se izvaja po celem svetu in je veljaven dve leti. Opravljati ga je možno v papirnati obliki (PBT - paper based test), skoraj povsem pa ga je v zadnjih letih nadomestil internetno podprt test (iBT - internet based test). Rezultat testa je ovrednoten z določenim številom točk, ki predstavlja vaš nivo znanja angleškega jezika. Opravljanje izpita in doseganje zahtevanega števila točk je pogoj za vpis na ameriške, v zadnjem času pa tudi na univerze drugih angleško govorečih držav. Vse šole, ki izvajajo tečaje priprav na izpite TOEFL, so hkrati tudi izpitni centri, tako da boste izpit lahko opravljali po zaključku priprav, ki trajajo najmanj 2, ponavadi pa 4 tedne.

IELTS
Mednarodni izpit iz angleškega jezika »International English Language Testing System« ocenjuje jezikovno spretnost kandidatov, ki se odpravljajo na študij ali delo v angleško govoreče države. IELTS je pogosto pogoj za vpis na univerze in druge visokošolske ustanove v ZDA, v Veliki Britaniji in v drugih evropskih državah, v Avstraliji, v Hong Kongu, v Novi Zelandiji in v Kanadi. Test preverja vašo sposobnost sporazumevanja v angleščini na štirih jezikovnih področjih – slušnem, bralnem, pisalnem in govornem, rezultat testa pa je podan s številom doseženih točk na lestvici od 1 do 9. Za vpis na univerzo je običajno potrebno doseči vsaj med 5.5 in 7.5 točk. Priprave na izpite trajajo običajno vsaj 4 tedne, teste pa izvajajo izpitni centri 2 do 4-krat mesečno.
Možna je izbira med dvema moduloma: Academic ali General Training. Če bi se radi vpisali na univerzitetni študijski program, ki poteka v angleščini, potrebujete Academic Module, če pa se nameravate vpisati v srednjo šolo ali na visokošolski študijski program, poiskati delo ali emigrirati v Avstralijo, Novo Zelandijo ali Kanado, morate opraviti General Training Module.

FCE
Izpit First Certificate in English ustreza ravni Sveta Evrope B2 in preverja znanje angleščine uporabnikov na ravni jezikovne neodvisnosti. Da bi ga uspešno opravili, praviloma potrebujete od 500 do 600 ur učenja. Je najbolj razširjen in priznan izpit iz angleškega jezika na svetu, ki ga večina slovenskih podjetij in ustanov priznava kot dokaz znanja angleškega jezika. Tečaji priprav na izpite trajajo od 8 tednov dalje (v poletnem času od 2 tednov dalje), dolžina je odvisna od tečajnikovega predznanja.

CAE
Izpit Certificate of Advanced English je namenjen vsem, ki pri svojem delu pogosto uporabljajo angleščino. Najpogosteje ga opravljajo študentje, podjetniki in drugi strokovnjaki. Večina univerz in drugih visokošolskih ustanov v Veliki Britaniji priznava izpit CAE kot zadosten dokaz znanja angleščine za študij. Izpit CAE ustreza ravni Sveta Evrope C1. Za vključitev v tečaje priprav na izpite je potrebno predznanje na določenem jezikovnem nivoju, običajno raven Sveta Evrope B2.

TRINITY
Mednarodno priznani izpit, pri katerem se preverja sposobnost ustnega komuniciranja in sposobnost razumevanja govorjenega angleškega jezika, ki ga letno opravlja več kot 600.000 kandidatov v več kot 60 državah širom sveta.

Kraji iz naše ponudbe večinoma nudijo dobre pogoje za zanimivo preživljanje prostega časa. Veliko tečajnikov vikende izkoristi za daljše izlete na lastno pest, pri načrtovanju vam z veseljem priskoči na pomoč šolsko osebje, sicer pa tudi šole organizirajo aktivnosti v prostem času in na ta način skrbijo za prijetno vzdušje, ki spodbuja k druženju in k rabi tujega jezika izven učilnic. Nekatere izmed aktivnosti so brezplačne, za določene, predvsem za prevoze in za vstopnine ter za daljše izlete, pa je potrebno plačati.

Lahko boste npr. igrali tenis, surfali, jadrali, kolesarili, igrali golf in se potapljali, lahko si boste ogledali gledališke predstave, obiskali muzeje, razstave in koncerte, ali pa preizkušali ponudbo restavracij in barov. V odvisnosti od šole lahko obstajajo velike razlike kar zadeva ponudbo izvenšolskih aktivnosti. Nekatere šole ponudijo vsak dan več različnih aktivnosti, druge pa organizirajo te le nekajkrat mesečno.

Šolskih aktivnosti se tečajniki udeležujejo glede na lastne interese in želje, a udeležbo vsekakor priporočamo. Ne le zaradi utrjevanja tujega jezika. Ko se boste med tečajem v New Yorku, v Londonu, v Berlinu,… družili in sklepali prijateljstva s tečajniki iz daljne Japonske ali iz Brazilije, bo vaš adresar bogatejši za kar nekaj novih naslov, ki jih boste nekoč lahko obiskali!

Pouk

Prvi dan tečaja na šolah z uvrstitvenimi testi preizkusijo vaše predznanje tujega jezika in vas razvrstijo v razrede različnih težavnostnih nivojev. Uvrstitev v razrede je v največji meri odvisna od vašega predznanja, šele nato od narodnostne sestave razredov in je v popolni domeni šole.

Pri določenih akademskih in intenzivnih programih je potrebno že ob prijavi rešiti test predznanja tujega jezika in šole potrdijo prijavo na osnovi rezultatov testa. 

V odvisnosti od intenzivnosti tečaja boste imeli na teden 20 do 30 šolskih ur pouka (standardni tečaji, intenzivni tečaji ali kombi tečaji, ki vključujejo individualne ure ter akademski programi), lahko dopoldan ali popoldan.

Pri pouku je v ospredju praktična raba tujega jezika v vsakdanjih situacijah v različnih kontekstih, obravnavana je  aktualna tematika, seznanili pa se boste tudi z vsaj osnovnimi značilnostmi dežele in kraja tečaja. Med poukom glavna pozornost velja razvijanju govornih sposobnosti za čim bolj pravilno in tekoče komuniciranje. Skozi različne jezikovne aktivnosti se boste lahko urili tudi v poslušanju, branju in pisanju, širili besedišče in v smiselnem kontekstu vadili slovnico. Poudarili pa bi, da poletni tečaji niso tečaji slovnice in pisanja esejev. Pri pouku boste uporabljali delovne liste, lahko tudi časopisne članke idr., na nekaterih šolah pa boste na izposojo prejeli učbenik. Po končanem tečaju boste prejeli potrdilo o udeležbi na tečaju, seveda pod pogojem, da ste pouk redno obiskovali.

Aktivnosti v prostem času

Program izvenšolskih aktivnosti in izletov naših partnerskih šol nudi odlično možnost, da znanje, pridobljeno med jezikovnim tečajem, kar takoj preizkusiš v vsakdanjem življenju. Med igranjem nogometa ali kriketa, med večernim diskom ali maškarado, med zmenkom na slepo ali med kvizom, med nakupovalnimi sprehodi in med izleti v Hollywood ali v Kennedy Space Center boste imeli številne priložnosti za bolj in manj resne razprave in klepet s svojimi novimi sošolci iz različnih koncev sveta. V angleščini, italijanščini, nemščini, španščini,… Saj ne pričakuješ, da boste z novo prijateljico Japonko in prijateljem Brazilcem klepetali v slovenskem jeziku? Izvenšolske aktivnosti se od šole do šole, od države do države razlikujejo, povsod pa jih organizirajo in vodijo šolski animatorji, ki poskrbijo za sproščeno vzdušje, katerega bistvene sestavine so novi prijatelji z vseh koncev sveta, ukvarjanje z vašim najljubšim športom, spoznavanje novih kultur in zanimivih krajev ter po povratku domov - spomini na enkratna doživetja! Upoštevajte, da lahko šole zraven v ceni aranžmaja vključenih aktivnosti ponudijo tudi aktivnosti, kjer na šoli poskrbijo za prevoz in organizacijo, za vstopnine pa bo potrebno doplačilo na kraju samem, npr. vstopnice za muzikal ali gledališče, za obisk muzeja ali zabaviščnega parka. Prosimo, da ta strošek upoštevate pri razporejanju svoje žepnine.

Nastanitev

Iz izkušenj vemo, da je vaše prijetno počutje pri gostiteljskih družinah ali med novimi sošolci v rezidencah pogoj, da bo vaše jezikovno potovanje pozitivna izkušnja, da boste radi komunicirali v tujem jeziku in pridobili nova znanja ter odkrivali novo okolje in nove kulture. Naše partnerske šole ustrezni nastanitvi zato posvečajo veliko pozornost. V odvisnosti od kraja tečaja in jezikovne šole lahko naši mladi tečajniki izbirate med nastanitvijo pri gostiteljih družinah, v kolidžih, na kampusih univerz, v šolskih rezidencah in v mladinskih hotelih.

Kolidž / kampus / študentska rezidenca
Ta vrsta nastanitve omogoča, da doživite vsakdan tradicionalnih kolidžev ali kampusov univerz, hkrati spoznavate navade in drugačnost kultur tistih okolij, iz katerih prihajajo vaši sotečajniki. Učilnice, spalnice, prostori za druženje, restavracija, športna igrišča in telovadnice so praviloma v neposredni bližini ali so del istega šolskega kompleksa. Nastanjeni boste v eno- in večposteljnih sobah, kopalnice in stranišča
so praviloma skupni. Standard in opremljenost sob ter število sostanovalcev v sobah je na različnih kolidžih in kampusih različno. Razporeditev po sobah določajo jezikovne šole, spremembe so možne le izjemoma. Glede na različne navade in zahteve tečajnikov iz različnih držav, ni mogoče vedno zagotavljati mednarodno mešane sestave sob.
Za posteljnino je poskrbljeno, potrebovali pa boste svoje brisače. Večina kolidžev in kampusov ima pralnico, kjer bodo oprali vaše perilo ali pa vam bodo pomagali pri uporabi skupnih pralnih strojev in sušilcev, ki delujejo na plačljive žetone.
Običajno je vključen polni penzion, prehranjevali se boste v restavraciji kolidža ali kampusa. Na celodnevnih izletih je kosilo v obliki lunch paketa.

Gostiteljska družina
Nastanitev pri gostiteljski družini ima kar nekaj prednosti. Pristno družinsko okolje, urjenje tujega jezika pri vsakodnevnem druženju s člani družine in spoznavanje načina življenja prebivalcev neke druge dežele so le nekatere izmed njih. Sobo si večinoma delita dva, v redkih primerih trije tečajniki. Z družino boste zajtrkovali in večerjali, kosilo pa boste imeli v šolski restavraciji oziroma bosta šola ali gostiteljska družina poskrbela za lunch paket.
Nastanitev pri družini priporočamo nekoliko samostojnejšim tečajnikom, ki jim pot do šole z javnimi prevoznimi sredstvi ali s šolskim avtobusom ne predstavlja problema.

Mladinski hoteli
Nekatere naših partnerskih jezikovnih šol v poletnem času za svoje mlade tečajnike zakupijo hotelske kapacitete. Sobe z lastno kopalnico si praviloma delijo 3 do 4 tečajniki, poudarili pa bi, da so sobe večinoma dvoposteljne in sta tretje in četrto ležišče dodatni ležišči.

Prehrana

Vrsta prehrane in obilnost obrokov se razlikuje od šole do šole, od države do države. Hrana je običajno dokaj preprosta, včasih bolj mednarodno obarvana, drugič spet značilna lokalna in ustreza normativom dijaške/študentske prehrane dežele gostiteljice. Vsekakor pa je tudi hrana del kulture neke dežele in jo sprejmi kot novo izkušnjo!

Odhod na tečaj

Odhod na tečaj je običajno ob nedeljah, odhod iz kraja tečaja ob sobotah. Odvisno od razpoložljivosti je mogoče doplačati dodatne nočitve.

Letalski prevozi in povratni transferji z letališč v tujini do jezikovnih centrov so pri programih s spremstvom vključeni v ceni aranžmajev, odhodna letališča pa so lahko Ljubljana, Trst, Benetke, Zagreb, Dunaj in Gradec. Upoštevajte, da so zaradi letalskih voznih redov prihodi v kraj tečaja lahko v poznih večernih urah in povratki domov zelo zgodaj zjutraj. Prvi in zadnji dan programa sta namreč namenjena potovanju, izvedba aktivnosti in prehrana na šoli v teh primerih pogosto nista možna, in zato tudi nista vključena v ceni aranžmaja. 

V katalogu so pri posameznih programih s skupinskimi odhodi navedeni predvideni datumi odhoda, pri čemer je odhod lahko v soboto ali v nedeljo, pouk pa se praviloma začenja ob ponedeljkih. Natančno uro in dan odhoda vam bomo posredovali najkasneje 7 dni pred odhodom na jezikovni tečaj. LTA d.o.o. si v primeru višje sile pridržuje pravico do spremembe dneva in ure odhoda tudi kasneje.  

Pri individualnih odhodih na tečaj letalski prevoz ni vključen v ceno programa. Z veseljem pa vam bomo svetovali in pomagali urediti letalski prevoz skladno z vašimi željami. Za prevoz z letališča v tujini bo poskrbela jezikovna šola, ki tečajnike pričaka na letališču. Pri nekaterih programih je strošek povratnega prevoza z letališča v tujini do šole že vključen v ceno aranžmaja, pri drugih programih pa je potrebno doplačilo, ki je odvisno od lokacije letališča ter ur prihoda in odhoda.  

Nekateri letalski prevozniki nudijo za otroke do 12. leta, ki potujejo sami, spremstvo letalskega osebja od sprejema tečajnika na odhodnem letališču do predaje tečajnika predstavniku šole v tujini. Potrditev spremstva je odvisna izključno od letalskega prevoznika. Za storitev pa je potrebno plačilo prevozniku in predstavniku jezikovne šole, ki otroka sprejme na letališču..

Lokalni prevozi

Stroški lokalnih prevozov v kraju tečaja niso vključeni v ceno aranžmaja. Če boste javna prevozna sredstva pogosto uporabljali, je smiseln nakup tedenske ali mesečne vozovnice, pri čemer vam bodo na šoli radi pomagali. Prosimo, da ta strošek upoštevate pri razporejanju svoje žepnine.

Skupinski odhodi na tečaj z LTA spremljevalci

Na določene jezikovne programe odhajajo skupine udeležencev z LTA spremljevalci, ki so na šolah prisotni ves čas trajanja programa. Stanujejo na istem kolidžu oziroma v isti rezidenci ali hotelu kot tečajniki. Izvedba programa s skupinskim odhodom in spremljevalcem ter v katalogu navedena cena so zagotovljeni, če je v posameznem navedenem terminu prijavljenih vsaj 10 udeležencev.

Če ostajajo spremljevalci na jezikovni šoli dlje kot udeleženci določene skupine, skupina do namembnega letališča v tujini lahko potuje sama, spremljevalci pa jo pričakajo na letališču. Enako velja ob povratku - spremljevalci skupino pospremijo do letališča v tujini in poskrbijo za prijavo tečajnikov na let. 

Žepnina

Stroški prehrane ter izletov in aktivnosti po programu posamezne šole so že vključeni v ceno aranžmaja. Žepnino boste potrebovali za svoje osebne izdatke, za spominke, za javna prevozna sredstva, za morebitne dodatne aktivnosti in izlete, ki bi se jih želeli udeležiti ali za vstopnine v muzeje, vstopnice za gledališče,… Naš nasvet glede višine žepnine za posamezne programe ti bomo posredovali skupaj s splošnimi navodili o odhodu na tvoje jezikovno potovanje.

Upoštevanje šolskih pravil

Udeleženci jezikovnih tečajev so tekom potovanja in v kraju bivanja dolžni upoštevati navodila spremljevalcev in šolskega osebja ter šolska pravila glede obnašanja, in tako zagotoviti lastno varnost kakor tudi varnost ostalih udeležencev tečajev. 
Pravila so pripravljena skladno z zakonodajo posameznih držav in so zavezujoča za vse udeležence tečajev. Jezikovne šole, spremljevalci in organizator LTA Jezikovna potovanja ne odgovarjajo za morebitne posledice v nasprotnem primeru. Prav tako ne odgovarjajo v primeru nezgod ali povzročene materialne ali nematerialne škode, ki bi bile posledica neupoštevanja šolskih pravil in navodil spremljevalcev. Organizator LTA Jezikovna potovanja, spremljevalci in jezikovne šole si pridržujemo pravico, da se udeleženci tečajev v primeru neupoštevanja šolskih pravil, navodil spremljevalcev in v slučaju kršitev kot so npr. kraja, uživanje in posedovanje ali prinašanje alkohola in drog, kakršna koli vrsta nasilja, izostajanje od pouka in neupoštevanje hišnega reda, s takojšnjim obvestilom staršem izključijo iz programa, in se na lastne stroške takoj vrnejo domov. 
Tečajnike o pravilih, ki veljajo na posameznih šolah, takoj po prihodu v kraj tečaja seznani šolsko osebje, oziroma boste o njih obveščeni že pred odhodom na tečaj.
-    Oddaljevanje od skupine med izleti in ogledi, zapuščanje kolidža/šolske rezidence in izostajanje od gostiteljskih družin brez predhodnega dogovora s šolskim osebjem ali spremljevalci LTA ni dovoljeno. 
-    Uživanje ali posedovanje alkohola, mamil in drugih narkotikov je seveda strogo prepovedano.

Spremljevalci Jezikovnih potovanj in osebje na jezikovnih šolah bodo našim mladim tečajnikom vseskozi v pomoč in bodo skrbeli, da so v tujini preživeti dnevi kar najbolj zanimivi, koristni in prijetni. To je mogoče le ob primernem vedenju in upoštevanju navodil, kajti le tako se bomo izognili neprijetnostim, poškodbam in nejevolji ostalih tečajnikov. 

Fotografiranje in snemanje

LTA Jezikovna potovanja in partnerske jezikovne in srednje šole v tujini občasno organizirajo fotografiranja ali snemanja udeležencev tečajev za promocijo svojih programov v katalogih in na spletu. Če ne želite sodelovati pri tovrstnih aktivnostih, morate na to opozoriti ob prijavi na tečaj in ustrezno označiti na prijavnici. V primeru mladoletnih tečajnikov to storijo starši. Tečajnik pa je med udeležbo na tečaju ali šolanju v tujini dolžan na to opozoriti, in se ne udeleži fotografiranja ali snemanja.   
V kolikor tečajnik oz. v primeru mladoletnih tečajnikov starši oz. skrbniki ob prijavi izrecno ne navedejo, da ne želijo sodelovati pri fotografiranju oziroma snemanju se smatra, da se strinjajo z uporabo/objavo fotografij oziroma video posnetkov brez dodatnega soglasja. 

SPLOŠNA DOLOČILA

Splošni pogoji in navodila so sestavni del prijavnice, ki velja kot pogodba, ki jo skleneta LTA d.o.o. oz. s strani LTA d.o.o. pooblaščeno podjetje/ agencija in udeleženec LTA programov (v nadaljevanju udeleženec) oziroma starši ali skrbniki mladoletnih udeležencev, ki se prijavljajo na določeni LTA program. V primeru telefonske prijave oz. prijave po internetu se šteje, da so udeleženci oziroma starši ali skrbniki mladoletnih udeležencev sprejeli določila teh Splošnih pogojev takrat, ko so telefonsko ali po internetu naročili/ izvršili prijavo na določen LTA program. Naročnik LTA programa ali udeleženec je vsaka oseba, ki je opravila veljavno rezervacijo ali kupila aranžma LTA programa in se nanj nanašajo ti Splošni pogoji in navodila. V primeru, da je v posebnih pogojih poslovanja ali posameznem programu glede katerekoli točke teh splošnih pogojev in navodil drugače določeno, velja navedba oziroma določilo navedeno v programu.
LTA d.o.o. pa poleg progaje lastnih aranžmajev, pri katerih nastopa kot organizator potovanja, prodaja tudi aranžmaje drugih organizatorjev potovanj, kjer je v vlogi pooblaščene agencije in posrednika za prodajo njihovih aranžmajev.
Pri prodaji aranžmajev drugih organizatorjev potovanj in izletov veljajo njihovi Splošni pogoji. V posebnem primeru, da je v posebnih pogojih poslovanja ali posameznem programu potovanja glede katerekoli točke Splošnih pogojev navedeno drugače, velja navedba, napisana v programu.
Splošni pogoji drugih organizatorjev so razvidni iz njihovih Splošnih pogojev, cenikov ali programov in so običajno navedeni tudi na njihovi spletni strani. Ime odgovornega organizatorja je razvidno iz programa in katalogov ter je navedeno na pogodbi o potovanju/prijavnici. Organizator potovanja je potovalna agencija, ki je v pogodbi o potovanju navedena kot organizator potovanja in jamči za izvedbo objavljenega programa po vsebini aranžmaja.
V primeru telefonske prodaje oziroma prodaje prek interneta se šteje, da je potnik sprejel določila teh splošnih pogojev poslovanja takrat, ko je telefonsko oziroma po internetu naročil turistični aranžma.

PRIJAVE

LTA  za svoje storitve zaračunava naročniku standardne rezervacijske stroške ali prijavnino v višini 15,00 EUR.
Udeleženec se lahko na LTA program prijavi preko spleta, na sedežu podjetja LTA d.o.o. ali pri pooblaščenih agencijah. Ob prijavi izpolni prijavnico z opombo, da je seznanjen s temi splošnimi pogoji in določili, s programom in standardnimi informacijami iz standardnega obrazca informacij, in jih v celoti sprejema. Tako postane vse, kar je navedeno, pravna obveznost tako za udeleženca kot za organizatorja. V primeru prijave po telefonu ali internetu se šteje, da je udeleženec sprejel določila teh splošnih pogojev takrat, ko je telefonsko oz. preko interneta naročil aranžma LTA programa. Ob prijavi so udeleženec oziroma starši ali skrbniki mladoletnih udeležencev dolžni navesti vse v prijavnici zahtevane podatke in s podpisom prijavnice odgovarjajo za verodostojnost v prijavnici navedenih podatkov. Organizator LTA d.o.o. ne prevzemamo nobene odgovornosti za kakršnekoli zdravstvene težave udeleženca, ki bi nastale kot posledica napačnega ali pomanjkljivega informiranja o zdravstvenem stanju ali potrebah udeleženca. V primeru, da so v prijavi navedeni pomanjkljivi ali napačni podatki, udeleženci oz. starši ali skrbniki mladoletnih udeležencev odgovarjajo za vse stroške oz. posledice nastale zaradi napačnih podatkov. Prijava na LTA program je zavezujoča. Od nje se lahko odstopi le v skladu z določili o odpovedi s strani udeleženca oziroma staršev ali skrbnikov mladoletnih udeležencev, organizator pa ima pravico obračunati odpovedne stroške v skladu s točko UDELEŽENČEVA ODPOVED POTOVANJA. Šteje se, da je prijava veljavna s podpisom naročnika, pa tudi s samim plačilom, ne glede na to, ali je podpisana ali ne. Za zavezujočo prijavo se poleg izrecne pisne prijave oziroma podpisane prijave/pogodbe šteje tudi vsako naročilo, posredovano v ustni ali pisni obliki, ki vsebuje ime in priimek udeleženca, številko kreditne kartice ali identifikacijo drugega plačilnega inštrumenta, plačilo stroškov prijave oziroma rezervacije, ali konkludentno dejanje, ki nakazuje na to, da je udeleženec posredoval zavezujočo prijavo, ali prijava, ki vsebuje kateregakoli izmed navedenih podatkov. Ob rezervaciji na poizvedbo (RQ-request) udeleženec plača varščino v višini, ki je odvisna od lestvice stroškov odpovedi odgovornega organizatorja ter predvidenega datuma odhoda, in ki ni nižja od 50,00 €.

PLAČILA

Za dan plačila se šteje dan, ko je udeleženec oziroma starši ali skrbniki mladoletnih udeležencev izvršil vplačilo pri pooblaščeni agenciji oz. ko LTA d.o.o. prejme plačilo na TRR LTA d.o.o. Če ni v pogodbi/potrditvi prijave določeno drugače, znaša plačilo ob prijavi 30% celotne vrednosti aranžmaja LTA programa, preostanek v višini 70% pa zapade v plačilo najmanj 20 dni pred odhodom na LTA program, oziroma kakor je navedeno v programu. V primeru, da udeleženec oziroma starši ali skrbniki mladoletnih udeležencev ne plačajo aranžmaja LTA programa v predvidenem roku, se šteje, da je odpovedal aranžma in se smiselno uporabijo določila o odpovedi LTA programa s strani udeleženca, organizator pa ima pravico obračunati odpovedne stroške v skladu s točko UDELEŽENČEVA ODPOVED POTOVANJA. Kadar za udeleženca aranžma LTA programa rezervira pooblaščena turistična agencija oziroma podjetje, veljajo vsa določila iz te točke smiselno tudi zanje. Plačila so možna z nakazilom na transakcijski račun LTA d.o.o. ali z drugim negotovinskim plačilnim sredstvom. V skladu s pogoji negotovinskega poslovanja finančnih institucij, v primeru negotovinskega plačila (kreditne kartice, Maestro, BA ...) aranžmaja LTA programa ali druge storitve, LTA d.o.o. v primeru vračila plačila v nobenem primeru ne izplača gotovine, udeleženec pa lahko zahteva dobropis, če je do njega upravičen.

CENE

Cene za vse LTA programe so navedene v evrih in so bile izračunane dne 10.11.2023, v vseh cenah pa je že vključen davek na dodano vrednost. Pri LTA programih v Veliki Britaniji, Avstraliji, Novi Zelandiji, ZDA, Kanadi, na Kitajskem, na Japonskem in Južni Afriki so cene vezane deloma na tečaj evra in deloma na tečaj valute, ki se uporablja za obračun storitev (angleškega funta, avstralskega dolarja, novozelandskega dolarja, ameriškega dolarja, kanadskega dolarja, kitajskega juana, japonskega jena in južnoafriškega randa). V primeru spremembe tečajnega razmerja med tema valutama se prav tako spremeni izračun v evrih. V skladu z 900. členom Obligacijskega zakonika si organizator pridržuje pravico do spremembe tu objavljenih cen, če je prišlo do sprememb tečajev valut, na podlagi katerih je izračunana cena aranžmaja jezikovnega tečaja, do povišanja tarif prevoznikov, vključno s stroški goriva, ali do povišanja pristojbin za določene storitve (letališča), ki vplivajo na ceno aranžmajev LTA programov. O morebitnem povišanju cene mora organizator plačnika LTA programa obvestiti vsaj 20 dni pred odhodom jasno in razumljivo na trajnem nosilcu podatkov z vključeno obrazložitvijo in izračunom povišanja. Če se cena poviša za več kot 8% cene aranžmaja, lahko udeleženec odstopi od pogodbe  v skladu s tretjim odstavkom 57.d člena ZVPot ali v skladu z drugim odstavkom 57.h člena istega zakona in ima pravico do povračila vplačanega zneska, vendar brez pravice do nadomestila škode in morebitnih stroškov vize, zavarovanja, cepljenj in podobnih stroškov. Udeleženec lahko v razumnem roku, ki ga določi organizator potovanja, privoli v predlagano spremembo ali odstopi od pogodbe o paketnem potovanju, ne da bi moral plačati riziko odpovedi. Če udeleženec v postavljenem roku ne odgovori, se šteje da odstopa od pogodbe. Udeleženec ima tudi pravico do znižanja cene, če pride do znižanja zadevnih stroškov (peti odstavek 57.d člena ZVPot).
V primerih znižanja cene iz prejšnjega odstavka lahko organizator potovanja od zneska, ki ga dolguje udeležencu, odšteje dejanske administrativne stroške, ki jih je z znižanjem imel. Na zahtevo udeleženca organizator potovanja predloži dokazila o teh administrativnih stroških (šesti odstavek 57.d člena ZVPot). Pri aranžmajih LTA programov za mladino s spremljevalcem velja objavljena cena in izvedba LTA programa v tujini v določenem terminu pri prijavi najmanj 10 udeležencev, pri čemer pa glede cene velja določilo iz 1. odstavka te točke.
Morebitni popusti in ugodnosti se med seboj izključujejo in se ne seštevajo. Organizator lahko v programu določi ali dopušča možnost, da udeleženec plača storitve, ki bodo opravljene v tujini na kraju samem (npr. fakultativni izleti, vstopnine, nastanitev, prevozi …). V tem primeru organizator ne nastopa niti kot organizator niti kot posrednik, ampak zgolj kot informator. Zato udeleženec uveljavlja vse reklamacijske zahtevke v tujini na kraju samem.
V skladu s sklepom Združenja turističnih agencij Slovenije se pri prodaji aranžmajev LTA programov lahko zaračunavajo stroški prijave v višini 15 EUR.

STORITVE, VKLJUČENE V CENI ARANŽMAJA

V ceno aranžmaja so vključene storitve, navedene v rubriki »Cena vključuje« posameznega aranžmaja LTA programa. V primeru, da posamezni aranžma LTA programa nudi posebne oziroma dodatne storitve, udeleženec posreduje zahtevo po teh storitvah ob prijavi in jih doplača k osnovni ceni aranžmaja.

ORGANIZATORJEVA PRAVICA DO ODPOVEDI ALI SPREMEMBE ARANŽMAJA LTA PROGRAMOV

LTA d.o.o. si v skladu z veljavno zakonodajo pridržuje pravico do spremembe ali odpovedi posameznega aranžmaja LTA programa.
LTA d.o.o. lahko odstopi od pogodbe in udeležencu vrne vsa plačila, ne da bi moral potrošniku vrniti škodo če:

 • Zaradi neizogibnih in izrednih okoliščin ne more izpolniti pogodbe o paketnem potovanju in o odstopu  od pogodbe obvesti udeleženca pred začetkom turističnega paketa brez nepotrebnega odlašanja ali če
 • Se ni zbralo minimalno število udeležencev, predvideno za posamezno vrsto aranžmajev (minimalno 10 udeležencev v posameznem terminu za aranžmaje tečajev tujih jezikov za otroke in mladino s slovenskim spremljevalcem oziroma predstavnikom) in organizator obvesti udeleženca o odstopu od pogodbe v pogodbeno dogovorjenem roku, vendar najkasneje:
  • 20 dni pred začetkom aranžmaja, daljšega od šest dni;
  • 7 dni pred začetkom aranžmaja, ki traja od dva do šest dni;
  • 48 ur pred začetkom aranžmaja, krajšega od dveh dni

Organizator programa lahko delno ali popolnoma odpove program, če pred ali med njegovo izvedbo nastopijo izredne okoliščine, ki se jim ni bilo mogoče izogniti ali jih preprečiti in bi za organizatorja predstavljale upravičen razlog, da programa ne objavi ali zanj sprejema rezervacije, če bi le-te obstajale v času objave in prodaje aranžmaja. V teh primerih organizator ne prevzema nobene obveznosti za nadomestilo škode kupcem, temveč ima kupec pravico do vračila vplačanega zneska aranžmaja. LTA d.o.o. si pridržuje pravico do spremembe dneva in časa odhoda oziroma do odpovedi aranžmaja LTA programa zaradi spremembe letalskega voznega reda ali nastopa višje sile ter pravico do spremembe smeri potovanja, če se spremenijo pogoji za potovanje (nov vozni red, negotov položaj v državi, kjer poteka LTA program, naravne nesreče ali drugi nepredvideni vzroki, na katere organizator ne more vplivati), brez posebne odškodnine in po veljavnih predpisih v potniškem prometu. Prav tako LTA d.o.o. ne more prevzeti odgovornosti za spremembe programa zaradi nastopa kakršnekoli višje sile med potekom programa. V teh primerih lahko udeležencem zagotovi storitve v obliki, glede na obstoječe možnosti. V primeru, da LTA d.o.o. odpove potovanje, ima udeleženec /plačnik pravico do povračila vplačane cene aranžmaja.

V primeru odpovedi aranžmaja LTA programa s strani LTA d.o.o., udeleženec nima pravice do povračila stroškov vizumov ali cepljenj, ki so bili potrebni za udeležbo na določenem LTA programu, oziroma povračila administrativnih stroškov in zavarovanj sklenjenih pri zavarovalnici. O kakršnikoli naknadni spremembi programa LTA d.o.o. udeleženca nemudoma obvesti. Če LTA d.o.o. oziroma drug organizator potovanj odstopi od pogodbe med njenim izpolnjevanjem, ima pravico do pravičnega plačila za dogovorjene storitve. LTA d.o.o. si pridržuje pravico do odpovedi pogodbe in lahko zahteva povrnitev škode od udeleženca oziroma staršev ali skrbnikov mladoletnih udeležencev, ki neposredno kršijo določila pogodbe, sklenjene z LTA d.o.o. oz. če so udeleženec oziroma starši ali skrbniki mladoletnih udeležencev namerno sporočili napačne podatke ali prikrivali podatke o dejanskem fizičnem ali duševnem zdravstvenem stanju udeleženca, ki jih je potrebno navesti na prijavnici.

Letalski prevoznik si pridržuje pravico do spremembe letalskega voznega reda, kar se lahko zgodi tudi tik pred odhodom, vendar mora biti udeleženec o tem obveščen.

LTA d.o.o. ne odgovarja za zamude letal, vlakov, avtobusov ali ladij, do katerih pride iz različnih razlogov, kot so stavke, slabe vremenske razmere, nujna vzdrževalna dela, popravila, obremenitve zračnega prostora, kakor tudi ne za spremembe programa, dodatne stroške ali neizkoriščene storitve, ki bi bile posledica teh zamud. Organizator lahko zamenja po pogodbi dogovorjeno nastanitev, kar se lahko zgodi šele na kraju samem, vendar le z nastanitvijo v objektu iste ali višje kategorije ter na lastne stroške.

UDELEŽENČEVA ODPOVED POTOVANJA

Potnik ima na podlagi 57.f člena ZVPot kadarkoli pred začetkom potovanja pravico do odpovedi potovanja. Odpoved je lahko le pisna.
V primeru JEZIKOVNIH TEČAJEV V TUJINI, kjer kot organizator nastopa LTA, ima LTA d.o.o. pravico do povračila stroškov zaradi odpovedi potovanja.
Višina povračila stroškov odpovedi potovanja  je odvisna od časa pred dnevom pričetka opravljanja storitve, v katerem je udeleženec pisno odpovedal pogodbo o potovanju. Datum, ko organizator, LTA d.o.o., Leskovec 74a, 2331 Pragersko, prejme pisno odpoved, je osnova za obračun stroškov preklica, in sicer:

 • za odpoved do 60 dni pred odhodom organizator zadrži 10% vrednosti aranžmaja (zmanjšanega za morebitni strošek letalske vozovnice) in celotni strošek letalske vozovnice (zmanjšan za letališke in varnostne pristojbine) in vplačano premijo zavarovanja rizika odpovedi;
 • za odpoved do 30 dni pred odhodom organizator zadrži 30% vrednosti aranžmaja (zmanjšanega za morebitni strošek letalske vozovnice) in celotni strošek letalske vozovnice (zmanjšan za letališke in varnostne pristojbine) in vplačano premijo zavarovanja rizika odpovedi;
 • za odpoved od 29 do 22 dni pred odhodom organizator zadrži 40% vrednosti aranžmaja (zmanjšanega za morebitni strošek letalske vozovnice) in celotni strošek letalske vozovnice (zmanjšan za letališke in varnostne pristojbine) in vplačano premijo zavarovanja rizika odpovedi;
 • za odpoved od 21 do 15 dni pred odhodom organizator zadrži 50% vrednosti aranžmaja (zmanjšanega za morebitni strošek letalske vozovnice) in celotni strošek letalske vozovnice (zmanjšan za letališke in varnostne pristojbine) in vplačano premijo zavarovanja rizika odpovedi;
 • za odpoved od 14 do 9 dni pred odhodom organizator zadrži 80% vrednosti aranžmaja (zmanjšanega za morebitni strošek letalske vozovnice) in celotni strošek letalske vozovnice (zmanjšan za letališke in varnostne pristojbine) in vplačano premijo zavarovanja rizika odpovedi;
 • za odpoved od 8 dni do 1 dan pred odhodom organizator zadrži 100% celotne vrednosti aranžmaja in vplačano premijo zavarovanja rizika odpovedi;
 • če se udeleženec ne pojavi ali odpove aranžma LTA programa na dan odhoda ali celo po njegovem začetku, ga organizator bremeni za celotno (100%) vrednost aranžmaja, ki je lahko povečana do višine dejanskih stroškov in vplačane premije zavarovanja rizika odpovedi.

Za ŠOLSKE EKSKURZIJE oz. zaključene skupine z vključenim letalskim prevozom, kjer kot organizator nastopa LTA, ma LTA d.o.o. pravico do povračila stroškov zaradi odpovedi potovanja, katerih višina je odvisna od datuma, ko je udeleženec predložil pisno odpoved. Če v programu za določen aranžma ni drugače določeno, ima LTA d.o.o. pravico do povračila stroškov zaradi odpovedi pogodbe:

 • strošek letalske vozovnice je nepovraten v celoti ne glede na datum odpovedi, razen stroška letaliških taks, če vračilo odobri prevoznik (nizkocenovni prevozniki letaliških taks ne vračajo)
 • za odpoved do 60 dni pred odhodom: 140 EUR + premija zavarovanja rizika odpovedi
 • za odpoved od 59 do 30 dni pred odhodom 40% cene aranžmaja + premija zavarovanja rizika odpovedi
 • za odpoved od 29 do 8 dni pred odhodom 70% cene aranžmaja + premija zavarovanja rizika odpovedi
 • za odpoved od 7 do 0 dni pred odhodom 100% cene aranžmaja + premija zavarovanja rizika odpovedi
 • po odhodu 100% cene aranžmaja + premija zavarovanja rizika odpovedi

Za turistične aranžmaje, pri katerih LTA ni organizator, temveč nastopa v vlogi posrednika, veljajo pri ugotavljanju višine stroškov zaradi odpovedi potovanja najmanj naslednji pogoji:

 • do 60 dni – 30% cene aranžmaja + premija zavarovanja rizika odpovedi
 • 59 do 35 dni pred dnevom pričetka opravljanja storitve – 50% cene aranžmaja + premija zavarovanja rizika odpovedi
 • 34 dni do vključno dneva odhoda oziroma pričetka opravljanja storitve – 100% cene aranžmaja + premija zavarovanja rizika odpovedi

Navedena višina stroškov zaradi odpovedi potovanja ne velja za strošek izbranih letalskih vozovnic ter za storitve kupljene preko rezervacijskih sistemov s posebnimi pogoji kot so: hoteli, najem avtomobila, transferji, razne vstopnice, trajektni prevozi, vizumi… Za vsako tako storitev je strošek odpovedi tudi 100% že na dan nakupa.

V primeru odstopa potnika od pogodbe o potovanju ali odstopa organizatorja potovanja od pogodbe o potovanju organizator potovanja brez nepotrebnega odlašanja, vendar najpozneje v 14 dneh po odstopu od pogodbe, vrne udeležencu vsa opravljena plačila, razen stroškov organizatorja zaradi odpovedi potovanja, ki so odvisni od časa pred dnevom pričetka opravljanja storitve, v katerem je udeleženec pisno odpovedal pogodbo o potovanju.
Potnik lahko prenese pogodbo o potovanju na tretjo osebo, ki izpolnjuje pogoje, ki se uporabljajo za to pogodbo, potem, ko je vsaj sedem dni pred začetkom potovanja na trajnem nosilcu podatkov o tem obvestil organizatorja potovanja. Prenositelj in prevzemnik pogodbe o paketnem potovanju sta solidarno odgovorna za plačilo preostalih pogodbenih obveznosti in vseh dodatnih pristojbin, taks ali drugih stroškov, nastalih pri prenosu.
V primeru spremembe programa aranžmaja na udeleženčevo lastno željo ali zaradi višje sile, pri tem pa ne obstaja upravičen razlog za spremembo programa, ki bi bil posledica nepravilno opravljene storitve s strani organizatorja LTA d.o.o., udeleženec nima pravice zahtevati odškodnine ali povračila dela cene aranžmaja. Če udeleženec potovanje v času trajanja aranžmaja LTA programov prekine, ob vrnitvi nima pravice do povračila stroškov ne delno ne v celoti. V tem primeru pa je udeleženec odgovoren za stroške in škodo, ki jo je s spremembo programa povzročil. Za vsako spremembo že potrjene rezervacije, če je le-ta sploh še mogoča, organizator zaračuna udeležencu administrativne stroške v višini 15,00 EUR na prijavo. V primerih, ko pa so stroški spremembe višji, še zlasti, kadar aranžma obsega prevoz s čarterjem ali prevoz z redno letalsko linijo, in nastanejo tudi stroški zaradi odpovedi in spremembe s strani izvajalcev, pa LTA d.o.o. zahteva povrnitev dejanskih stroškov nastalih zaradi spremembe. Vsaka sprememba termina aranžmajev LTA programov znotraj enega meseca do odhoda pa se ne šteje več kot sprememba, ampak kot odjava, za katero velja zgoraj navedena tabela odpovednih stroškov.

ZAVAROVANJE RIZIKA ODPOVEDI POTOVANJA

Če udeleženec ob prijavi predvideva, da se morda zaradi določenih okoliščin (ki utegnejo nastopiti pri njem ali v njegovi ožji družini) aranžmaja LTA programov ne bo udeležil, lahko vplača odpovedni riziko. Sporazum o odpovednem riziku se lahko sklene najkasneje na dan potrditve rezervacije in velja le v primeru uradnih pozivov, nepričakovanega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti v ožji družini (zakonec, starši, otroci). Udeleženec lahko uveljavlja povračilo vplačanega zneska rizika odpovedi iz naslova vplačanega odpovednega rizika le ob predložitvi ustreznega pisnega dokazila. Odpovedni riziko – zavarovanje rizika odpovedi, osnovno kritje, sklenjeno pri zavarovalnici SAVA d.d., znaša 5 % cene aranžmaja in zajema zavarovanje stroška odpovedi turističnega aranžmaja in administrativne stroške. Zavarovalnega kritja ni, če je razlog za odpoved potovanja ob sklenitvi zavarovanja (oziroma razlog za prekinitev potovanja ob nastopu potovanja) že obstajal ali je bil pričakovan. Riziko odpovedi ne krije odpovedi potovanj zaradi ukrepov, ki so bili sprejeti v zvezi z razglasitvijo epidemije ali pandemije v državi ali na območju, kamor potujete ali z epidemijo v kraju, kjer stalno bivate.
S programom se lahko posebej določi drugačna višina rizika odpovedi oziroma, da odpovedni riziko ni mogoč. Udeleženec potovanja ima iz naslova vplačanega rizika odpovedi torej pravico do povračila vplačanega zneska za pogodbeno dogovorjene storitve aranžmaja, zmanjšane za vplačila rizika odpovedi najpozneje v 14 dneh po odstopu od pogodbe. LTA d.o.o. ne odgovarja za druge morebitne stroške, ki jih je imel udeleženec zaradi načrtovanega aranžmaja LTA programa. Udeleženec ima pravico do uveljavljanja vračila plačila na podlagi plačanega rizika odpovedi v primeru, da pogodbo o potovanju zaradi zgoraj navedenih razlogov odpove pred pričetkom aranžmaja. Kot pričetek aranžmaja LTA programa z organiziranim avtobusnim ali letalskim prevozom se šteje ura avtobusnega ali letalskega odhoda. 
V primeru lastnega prevoza se kot pričetek aranžmaja šteje ura, ko bi udeleženec lahko začel s koriščenjem nastanitvenih zmogljivosti. Če udeleženec aranžmaja LTA programov ne prične na dan, ki je določen kot pričetek aranžmaja in le-tega pred samim pričetkom pisno ne odpove, nima pravice do uveljavljanja vračila vplačila na podlagi plačanega rizika odpovedi. Smatra se tudi, da udeleženec ni pričel aranžmaja oziroma da je odstopil od pogodbe, kadar iz kakršnihkoli razlogov, ki so lahko varnostne ali regulativne narave, ne glede ali se je to zgodilo na pričetku aranžmaja ali med njegovim trajanjem, ne more nastopiti ali nadaljevati aranžmaja LTA programov. Udeleženec je v takem primeru odgovoren za vso povzročeno škodo in ne more uveljavljati nobenih vračil na podlagi plačanega rizika odpovedi. Udeleženec prav tako nima pravice do povračila iz naslova odpovednega rizika v primeru, ko ne predloži ustreznega pisnega dokazila o opravičenem razlogu odpovedi aranžmaja LTA programa. Zahtevka za uveljavitev odpovednega rizika ni mogoče uveljavljati po datumu odhoda na aranžma, kakor tudi ne za čas neizkoriščenega dela aranžmaja. V drugih primerih dokumentirane višje sile, ki ne spadajo med dogodke, ki jih krije odpovedni riziko in zaradi katerih udeleženec odpove potovanje oziroma odstopi od pogodbe, ima LTA d.o.o. pravico do povračila vseh svojih že nastalih stroškov, kakor tudi tistih, ki nastanejo s samo odpovedjo aranžmaja LTA programov. Višja sila mora biti dokumentirana z veljavnimi uradnimi dokumenti in je takšna, da je pred sklenitvijo pogodbe ni bilo mogoče predvideti ali se ji izogniti. 
Stroški odpovedi v višini 100 % vrednosti aranžmaja se obračunajo tudi v primeru, če se potnik ne pojavi pravočasno na mestu odhoda ali v nastanitvenem objektu (no show), ali odpove aranžma oz. prekine potovanje že po njegovem začetku.  
Potnikova odpoved na plačano prijavnino in stroške zavarovanja ne vpliva, poleg teh ga bremenijo tudi stroški odpovedi, ki se obračunajo skladno z lestvico, navedeno pod UDELEŽENČEVA ODPOVED POTOVANJA.
Letalske vozovnice so brez možnosti vračila, stroški odpovedi znašajo 100 % cene vozovnice. Velja za vse vrste vozovnic: redne linije, nizkocenovne prevoznike in čarterske polete.

Splošni pogoji Zavarovalnice Sava d.d. so na voljo na povezavah Zavarovanje rizika odpovedi. in Zavarovanje rizika odpovedi-Osnovno kritje.

OBVEZNOSTI ORGANIZATORJA

Organizator mora skrbeti za dobro izvedbo storitev in izbiro poslovnih partnerjev ter zastopati pravice in interese udeležencev v skladu z dobrimi navadami v turizmu. Udeležencu je dolžan nuditi vse v programu aranžmaja navedene storitve in je odgovoren za morebiti nerealizirane ali le delno realizirane storitve. Organizator izključuje vsako odgovornost v primeru spremembe ali neizvedenih storitev, nastalih zaradi višje sile (glejte točko ORGANIZATORJEVA PRAVICA DO ODPOVEDI ALI SPREMEMBE ARANŽMAJA LTA PROGRAMA) ali zamud prevoznih sredstev, za katere je v skladu s pozitivnimi zakonskimi predpisi in mednarodnimi konvencijami odgovoren prevoznik.

POTOVALNI DOKUMENTI in OSTALE OBVEZNOSTI UDELEŽENCA POTOVANJ

Udeleženec se je dolžan pozanimati o veljavnih predpisih o potnih listinah, vizumih, deviznih, carinskih in zdravstvenih predpisih. Udeleženec oziroma starši ali skrbniki mladoletnih udeležencev so dolžni poskrbeti, da on osebno ter njegovi dokumenti in prtljaga ustrezajo pogojem, predvidenim z obmejnimi, carinskimi, zdravstvenimi in drugimi predpisi matične države in tudi tiste, v katero potuje, ter pogojem letalskega prevoznika. Udeleženec mora imeti veljavni potni list ali drug veljavni ustrezni osbni dokument, s katerim lahko vstopi v posamezno državo. Podatki na potovalnih dokumentih se morajo popolnoma ujemati s podatki, ki jih je udeleženec navedel na prijavnici. Če določene države vstop pogojujejo z določeno časovno veljavnostjo potovalnega dokumenta, mora udeleženec sam skrbeti, da so njegovi potovalni dokumenti ustrezni. Udeleženec si je dolžan pred potovanjem oziroma do roka, ki je v programu določen, pridobiti vizume za države, v katere potuje in opraviti cepljenja, če so za te države zahtevana. LTA d.o.o. ne jamči za uspešnost pridobitve vizuma in ne vrača stroškov, ki so nastali zaradi pridobitve dokumentov s strani jezikovnih šol. Če udeleženec teh obveznosti ne izpolni, ravna LTA d.o.o. po določilih o udeleženčevi odpovedi potovanja. LTA d.o.o. ne jamči za točnost informacij, navedenih v katalogu Jezikovni tečaji v tujini oz. na spletni strani LTA d.o.o., ki so pridobljena od pristojnih veleposlaništev. V primeru zavrnitve vstopa v državo ali druge ovire, nosi vse stroške udeleženec sam. Če na potovanju izgubi dokumente ali pa so mu le-ti ukradeni, so pa nujno potrebni za nadaljevanje aranžmaja LTA programov ali vrnitev v domovino, si mora na lastne stroške priskrbeti nove. Če je udeležencu zaradi kršitve katerega od naštetih pogojev prepovedano nadaljevanje aranžmaja LTA programa, nosi vse posledice in stroške, ki nastanejo pri tem. Spoštovati mora tudi hišni red pri gostiteljskih družinah, v študentskih rezidencah in kolidžih, gostinskih in hotelskih objektih ter dobronamerno sodelovati s predstavnikom organizatorja in izvajalcem storitev. Če udeleženec ne bi upošteval svojih obveznosti ter navodil jezikovnih šol in predstavnikov LTA d.o.o., odgovarja organizatorju za povzročeno škodo, organizator pa odklanja vsako odgovornost za škodo, ki bi jo udeleženec lahko utrpel v takem primeru. Udeleženci prejmejo obvestilo o odhodu na aranžma LTA programov na svoj elektronski naslov (v primeru, da so ga podali ob prijavi), sicer pa po pošti najkasneje pet (5) dni pred odhodom. V kolikor obvestila 3 dni pred odhodom ne bi prejeli, morajo kontaktirati prijavno mesto ali organizatorja na zgoraj navedeni e-naslov in/ali telefon. Nesprejetje obvestila se ne obravnava kot višja sila; stroške, ki bi zaradi tega nastali, zato nosi izključno udeleženec sam.

Vsi mladoletni udeleženci morajo najkasneje do 3 dni pred odhodom organizatorju LTA d.o.o. posredovati izpolnjene in podpisane dokumente, ki jih zahtevajo naše partnerske jezikovne šole v tujini in podpisano IZJAVO, s katero potrjujejo, da bodo izpolnjevali obveznosti in upoštevali navodila jezikovnih šol in predstavnikov LTA d.o.o. V nasprotnem primeru lahko partnerska šola in organizator LTA d.o.o. zavrnejo udeležbo na aranžmaju LTA programov.

TRAJANJE ARANŽMAJA LTA PROGRAMOV IN REZERVIRANA OSKRBA

Prvi in zadnji dan aranžmaja LTA programov sta namenjena prihodu v kraj aranžmaja (npr. jezikovnega tečaja) in odhodu iz tega kraja, s tem povezanimi transporti in nastanitvijo. Ura odhoda na potovanje je lahko tudi popoldanska oziroma večerna in ura vrnitve tudi jutranja. V vsakem primeru pa se dan odhoda in dan vrnitve štejeta kot dneva aranžmaja LTA programov. Gostiteljske družine, v kolidžih, v hotelih ali študentskih rezidencah pri prihodih v poznih večernih urah niso dolžni udeležencu postreči z večerjo, enako velja za zajtrk pri odhodih v zgodnjih jutranjih urah. Prosimo, upoštevajte da rezervirana oskrba velja samo v času vašega bivanja v kraju aranžmaja, in sicer od trenutka, ko se nastanite, do trenutka, ko zapustite kraj nastanitve.

KATEGORIZACIJA IN OPIS STORITEV

Kategorizacije nastanitvenih objektov, navedene v tem katalogu, so lokalne oziroma nacionalne kategorizacije, veljavne v času izdaje tega kataloga. Prehrana, udobje, hišni red in druga ponudba so pod nadzorom strokovnih in vladnih združenj (npr. British Council) in nanje organizator nima nikakršnega vpliva. Standardi ponudb med izbranimi šolami in kraji so različni in neprimerljivi. Organizator ne prevzema odgovornosti za katerokoli pisno ali ustno informacijo, ki jo je udeleženec dobil na prodajnem mestu, ki ni v skladu z opisi storitev v tem programu. Organizator prav tako ne odgovarja za informacije na spletnih straneh posameznih jezikovnih šol in nastanitvenih objektov.

PRTLJAGA

Po določilih posameznih letalskih prevoznikov ima udeleženec pravico do brezplačnega prevoza določene teže prtljage. Za vsak presežen kilogram prtljage ali za posebno prtljago kot so npr. glasbeni instrumenti, oprema za golf itn., se plača dodatno, in sicer praviloma ob odhodu neposredno na letališču. Prevoz te prtljage je treba najaviti že ob prijavi, letalski oz. avtobusni prevoznik pa si zaradi omejitve zmogljivosti vseeno pridržuje pravico do zavrnitve prevoza te prtljage. Vse stroške oziroma škodo, ki bi zaradi tega nastala, nosi udeleženec sam. Organizator ne prevzema nobene odgovornosti za izgubljeno ali poškodovano prtljago. Prijave izgubljene ali poškodovane prtljage udeleženec sam naslovi na prevoznika ali hotel. Pri letalskem prevozu je za prtljago odgovorna izključno letalska družba na podlagi predpisov, ki veljajo v mednarodnem letalskem potniškem prometu. V primeru izgube prtljage udeleženec izpolni obrazec PIR letalske družbe, ki je opravila prevoz, ter izpolnjenega preda predstavniku letalske družbe, en izvod pa zadrži zase. Na podlagi obrazca mu letalska družba izplača odškodnino po predpisih, ki veljajo v mednarodnem potniškem prometu. Organizator prav tako ne odgovarja za krajo ali poškodovanje prtljage ali drugih osebnih stvari, dragocenosti in dokumentov iz nastanitvenih objektov (priporočamo najetje sefa) in prevoznih sredstev (letal, avtobusov).

SOBE

Če udeleženec pri rezervaciji ni doplačal nastanitve s posebnimi značilnostmi, bo nastanjen v skladu s ponudbo posameznega aranžmaja v eni od sob, ki so uradno registrirane za izdajanje udeležencem aranžmajev LTA programov. Slike sob v katalogu so le primeri sob. Namestitev udeležencev po sobah je v pristojnosti partnerskih jezikovnih šol oz. ponudnikov nastanitvenih kapacitet, LTA d.o.o. na to nima nikakršnega vpliva. Udeleženčeve želje posredujemo šolam, a ne moremo zagotoviti, da bodo le-te izpolnjene. Pri nastanitvi v tri- do štiriposteljnih sobah v mladinskih hotelih, hotelih in študentskih rezidencah mora udeleženec upoštevati, da gre za dvoposteljno sobo z dodatnimi ležišči.

ZDRAVSTVENI PREDPISI IN ZAŠČITA

Po predpisih Svetovne zdravstvene organizacije se je za potovanje v nekatere države udeleženec dolžan cepiti in si priskrbeti ustrezen dokument. Cepljenje je tudi obvezno, če je tovrsten predpis sprejet po sklenitvi pogodbe o potovanju; to ni opravičljiv razlog za prekinitev pogodbe, razen če bi obstajale kontraindikacije za udeleženčevo zdravje. V tem primeru je udeleženec dolžan predložiti zdravniško potrdilo. Udeleženec ima pravico do zdravstvene zaščite in zdravstvenih storitev v tujini v obsegu in na način, ki je določen s predpisi pristojne zdravstvene ustanove, in se je dolžan z njimi seznaniti pred začetkom aranžmaja LTA programov.

INFORMACIJE

Informacije, ki jih udeleženec dobi na prijavnem mestu, ne obvezujejo LTA d.o.o. bolj kot navedbe v katalogu Jezikovni tečaji v tujini, na spletni strani www.lta.si ali v ponudbi. V primeru dvoma se vedno šteje za veljavno: pisna ponudba, pisna informacija ali pisna razlaga. SPLOŠNE INFORMACIJE, objavljene v katalogu Jezikovni tečaji v tujini veljajo za vse aranžmaje, tako za skupinske kot individualne odhode, za razpisane in posebej pripravljene programe in rezervirane storitve, ter so sestavni del SPLOŠNIH POGOJEV.

REKLAMACIJE

Udeleženec mora brez nepotrebnega odlašanja, pri čemer se upoštevajo vse okoliščine primera, obvestiti organizatorja potovanja o vseh neskladnostih, ki jih ugotovi med izvedbo potovalnih storitev, vključenih v pogodbo. Organizator mora v razumnem roku odpraviti neskladnosti. Udeleženec lahko zahteva znižanje cene ali povrnitev škode zaradi neskladnosti s pogodbo v dveh letih od nastanka neskladnosti.
Majhnih pomanjkljivosti se ne upošteva. Če so storitve navedene v programu po mnenju udeleženca, kar pa je neodvisno od osebnih lastnosti posameznika, njegove starosti in spola, posebne občutljivosti ali neobčutljivosti, opravljene slabo, lahko udeleženec poda pritožbo oziroma reklamacijo. Reklamacija mora biti pisna. Udeleženec mora nepopolno opravljene storitve, nepravilnosti ali pomanjkljivosti grajati na kraju samem in reklamacijo podati predstavniku organizatorja LTA d.o.o., spremljevalcu jezikovnih tečajev v tujini za mladino, neposrednemu izvajalcu – npr. jezikovni šoli v tujini ali organizatorju potovanja LTA d.o.o. Udeleženec mora pri odpravljanju vzroka pritožbe sodelovati z dobrim namenom.
Organizator bo vsebinsko obravnaval samo pritožbe z vsemi zahtevanimi priloženimi dokumenti o vzroku reklamacij, ki so bile ugotovljene na kraju samem in bodo v pisni obliki predložene prodajnemu mestu, kjer se je prijavil na aranžma LTA programov. Vloži jo lahko sam v svojem imenu ali pa za to pisno pooblasti tretjo osebo. Pooblastilo mora biti priloženo pritožbi. Reklamacija mora biti utemeljena, zato je potrebno priložiti ustrezne dokaze oz. potrdila ustreznih oseb o dejanskem stanju in morebitne račune glede dodatnih stroškov, na osnovi katerih uveljavlja svoj zahtevek o odškodnini.
Organizator mora izdati pisni odgovor k navedeni pritožbi v razumnem času po njenem sprejemu oziroma v roku, potrebnem za pridobitev informacij o vzroku pritožbe pri ponudniku storitve.
Dokler organizator ne izda pisnega sklepa, se udeleženec odreče posredovanju katerekoli druge osebe, sodnih ustanov ali dajanja informacij javnim glasilom. Organizator lahko v skladu s prvim odstavkom b57.f člena ZVPot s pogodbo o potovanju omeji višino denarne odškodnine za povzročeno škodo zaradi neskladnosti s pogodbo, ki ne sme biti manjša od trikratnega zneska celotne cene aranžmaja, razen za povrnitev škode za telesne poškodbe ali za škodo, povzročeno namenoma ali iz malomarnosti.
Udeleženec ima pravico do odškodnine v višini realne vrednosti reklamiranega dela aranžmaja, ne pa tudi dela aranžmaja - storitev, ki jih je udeleženec že dobil in je bil z njimi zadovoljen. To določilo ne velja v primeru, da ima LTA d.o.o. pravico do odpovedi aranžmaja ali spremembe programa, skladno z določili teh splošnih pogojev in zakona. Omejitev odgovornosti velja za vse aranžmaje LTA programov. Udeleženec ni upravičen do nadomestila izgubljenega dobička ter povračila nematerialne škode in stroškov, ki iz nje izvirajo.

VARSTVO OSEBNIH PODATKOV

Varstvo osebnih podatkov podjetja LTA d.o.o. je urejeno v Politiki zasebnosti in Izjavi o varstvu osebnih podatkov https://www.lta.si/varstvo-osebnih-podatkov/politika-zasebnosti-in-izjava-o-varstvu-osebnih-podatkov. Namenjena je seznanitvi uporabnikov storitev podjetja LTA d.o.o. z nameni in podlago obdelave osebnih podatkov s strani podjetja LTA d.o.o., Leskovec 74a, 2331 Pragersko ter pravicami posameznikov na tem področju.

V Politiki zasebnosti so skladno z Uredbo (EU) 2016/679 zajete naslednje informacije:
– kontaktne informacije posameznika ali podjetja
– namen zbiranja in obdelava (posredovanje) osebnih podatkov
– obdobje hrambe osebnih podatkov
– pravice posameznikov v zvezi z obdelavo osebnih podatkov
– pravica do vložitve pritožbe v zvezi z obdelavo osebnih podatko

SODNA PRISTOJNOST

Če kupec ni zadovoljen z odločitvijo organizatorja, ima pravico poiskati zaščito na sodišču. V tem primeru je pristojno sodišče v Mariboru.

Odgovorni organizator:
LTA, organizacija potovanj, d.o.o., Leskovec 74a, 2331 Pragersko
tel.: 02 6210 211, faks: 02 6210 212

PRODAJA IN POSREDOVANJE TURISTIČNIH ARANŽMAJEV, KO LTA NI ORGANIZATOR POTOVANJA

V primerih, ko LTA ni organizator potovanja, ampak nastopa zgolj kot posrednik pri sklenitvi pogodbe o organiziranju potovanja,  LTA ne odgovarja za storitve na programih.  V takih primerih odgovarja zgolj za informiranje oziroma posredovanje. Od organizatorja prejete informacije predaja potniku. Vsi programi, kjer nastopa LTA kot posrednik, so posebej označeni in dostopni na spletni strani www.lta.si na povezavi POTOVANJA IN IZLETI. LTA je kot posrednik naveden na ponudbi, prijavnici in voucherju. Pogoji prijave, plačila in še posebej morebitne odpovedi potovanja so v skladu z veljavnimi splošnimi pogoji organizatorja. Šteje se, da LTA prodaja tovrstne programe v tujem imenu in za tuj račun. Morebitno reklamacijo ureja potnik z organizatorjem potovanja. LTA lahko v reševanju posreduje, oziroma potniku ali organizatorju ponudi pomoč pri posredovanju.

Zakaj LTA izobraževanja?

Izkušnje

Z našimi več kot dvajsetletnimi izkušnjami na področju organizacije jezikovnih tečajev in izobraževanj v tujini za vse starostne skupine in s strokovnim znanjem pomagamo udeleženem naših programov, da tekom svojega bivanja v tujini dosežejo zastavljene cilje.

Strokovnost

Vsako leto se udeležujemo strokovnih konferenc širom sveta in redno obiskujemo jezikovne šole in ostale izobraževalne institucije. Poznamo številne šole - le v Londonu npr. vsaj 30. Na vseh destinacijah pa vam po primerjavi med njimi priporočamo le tiste, ki jih osebno poznamo in zanje smatramo, da glede kakovosti pouka, možnostih in standardu nastanitve, opremljenosti, lokaciji ter aktivnosti v prostem času, in tudi v majhnih, na videz nepomembnih podrobnostih, ustrezajo zahtevam slovenskih udeležencev.

Skrb za vaše zadovoljstvo

Naše svetovanje je individualno in kompetentno, naša pozornost velja izključno vašim potrebam in ciljem. Govorimo vaš jezik in imamo v mislih vaš cilj. Smo vaš sogovornik od prvega kontakta do odhoda na jezikovni tečaj in nadalje vse do vaše vrnitve ter v vsakem trenutku pri naših partnerjih v tujini zastopamo vaše interese.

Mnenja udeležencev naših programov

Simona Ahačič

LTC Language Teaching Centre, Eastbourne

Poleti sem za 14 dni odšla v Anglijo, in bilo je super. Na začetku me je bilo kar malo strah, saj sem na pot odšla sama brez znancev. V Eastbourne ...

Preberi vec >

Hana Stevič

Royal Russell School, London

Royal Russell College je poleti za štirinajst dni postal moj novi dom. Polni veselja in nestrpnosti smo z letalom odleteli proti Londonu in se od tam odpeljali v našo rezidenco ...

Preberi vec >

Ela Šeruga

LTC Language Teaching Centre, Eastbourne

Moja izkušnja iz LTC Eastbourna je bila nepozabna. Na začetku me je bilo strah in nisem vedela kaj pričakovati, ampak zaradi prijaznih ledarjev iz Slovenije in Anglije je strah ki ...

Preberi vec >

Katarina Čander Podgoršek

The London School of English

Choosing the London School of English was definitely the right decision to upgrade my language skills at the advance level. I decided for a Business and Professional English course and ...

Preberi vec >

Andreja Marko

Emerald Cultural Institute, Dublin

Sprejeli so me odprtih rok in lahko rečem, da sem prišla zagotovo k najboljši družini,  kar si jih je možno želeti. Oni so živeli za nas udeležence tečajev. Od njih ...

Preberi vec >

Špela Koželj

European School of English, Malta

Poletne počitnice 2012 so bili najboljši trenutki mojega življenja, in čeprav me še veliko čaka, nevem, če se bo lahko kaj kosalo z mojimi spomini na Malto. Čustev in občutkov ...

Preberi vec >

Urška Pogačar

Oxford Brookes University - Embassy Summer, Oxford

Izobraževati se in potovati z LTA v Oxfordu je bilo nepozabno, saj sta me že že ob prvem stiku kljub začetni negotovosti navdušila prijaznost in razumevanje spremljevalke ter animatorjev, ki ...

Preberi vec >

Mojca Maver

LTC Language Teaching Centre, Eastbourne

Med letošnjimi poletnimi počitnicami sem se udeležila vašega jezikovnega tečaja angleščine v Eastbournu, Angliji. V tem prečudovitem mestu, kjer sem preživela 4 tedne, sem spoznala ogromno novih ljudi in se, ...

Preberi vec >

Sintija Kranjčec

Royal Russell School, London

… Kolidž je bil zelo lepo urejen, osebje super. Spoznala sem veliko prijateljev iz različnih držav, s katerimi sem ohranila dobre stike. Pouk je minil hitro in komaj sem čakala ...

Preberi vec >

Sara Čelan

European School of English, Malta

Jezikovno potovanje na otok Malta je preseglo moja pričakovanja! Bilo je super! Nastanjena sem bila v hotelu Coastline v sobi še s tremi puncami iz tujih držav. Glede spoznavanja ljudi ...

Preberi vec >

Živa Kolar

Embassy English, London

V London sem odšla, da bi izpopolnila svojo angleščino, domov pa sem poleg izboljšane izgovorjave prišla s super spomini, novimi prijatelji in čudovito izkušnjo. ...

Preberi vec >

Lucija Vovk

University of Arts London, London

Predavatelji so prijazni in ti vedno nudijo podporo, če česa ne razumeš, ti bodo podrobneje razložili. Tako da so se posvetili skupini kot tudi posamezniku. Predvsem pa smo dajali poudarek ...

Preberi vec >

Taja Kuzman

Centre International d'Antibes, Antibes

Ko pomislim na lanskoletne jezikovne počitnice v Antibesu, Franciji, samo zaprem oči in že čutim toplino mivke, v katero zakopavam stopala, poletno sonce, ki me greje in ustvarja tisto čudovito ...

Preberi vec >

Ana Raspet

LTC Language Teaching Centre, Eastbourne

Sprva sploh nisem hotela na tečaj v Anglijo, saj sem imela strah pred govorjenjem v angleščini. Sama pri sebi sem si mislila, da govorim porazno. Vendar sem, v zahvalo mojemu ...

Preberi vec >

Zarja Zver

AIS, Salzburg

Dva tedna v Salzburgu sta mi prinesla mnogo nepozabnih spominov. Dobila sem veliko novih prijateljev, saj je šola majhna, zato smo se vsi med seboj poznali. Z nekaterimi imam stike ...

Preberi vec >

Katja Bradač

Babilonia, Taormina

Letošnje poletje sem 14 dni preživela v Taormini - čarobnem siciljanskem mestu na pečinah, kjer sem se kot začetnica prvič učila italijanskega jezika. Kot profesorica nemščine sem zelo zahtevna glede ...

Preberi vec >

Monika Črček

LTC Language Teaching Centre, Eastbourne

Eastbourne, Anglija. Že besedi sami zvenita zares posebno. Ob njunem zvenu pomislim na čisto drug svet, tak, ki ga sama ne poznam. Vedno sem želela obiskati Anglijo. To poletje sem ...

Preberi vec >

Zala Ravnjak

Bell Cambridge, Cambridge

Na svoje prve jezikovne počitnice sem se odpravila v mesto Cambridge, kjer sem obiskovala jezikovno šolo Bell. Šola Bell je res zelo lepo urejena, učitelji pa zelo dobri. Veliko je ...

Preberi vec >

Spletni jezikovni testi

Angleščina

Spletni test – preverite znanje angleškega jezika.

Reši test >

Nemščina

Spletni test – preverite znanje nemškega jezika.

Reši test >

Povežimo se

Učenci in dijaki
Skupinski odhodi

Učenci in dijaki
Individualni odhodi

Odrasli nad 16 let

Poslovneži

Klub 50+

Učenci in dijaki
Skupinski odhodi

Učenci in dijaki
Individualni odhodi

Odrasli nad 16 let

Poslovneži

Klub 50+

Učenci in dijaki
Skupinski odhodi

Učenci in dijaki
Individualni odhodi

Odrasli nad 16 let

Poslovneži

Klub 50+

Učenci in dijaki
Skupinski odhodi

Učenci in dijaki
Individualni odhodi

Odrasli nad 16 let

Poslovneži

Klub 50+

Učenci in dijaki
Skupinski odhodi

Učenci in dijaki
Individualni odhodi

Odrasli nad 16 let

Poslovneži

Klub 50+

Učenci in dijaki
Skupinski odhodi

Učenci in dijaki
Individualni odhodi

Odrasli nad 16 let

Poslovneži

Klub 50+

Učenci in dijaki
Skupinski odhodi

Učenci in dijaki
Individualni odhodi

Odrasli nad 16 let

Poslovneži

Klub 50+

Učenci in dijaki
Skupinski odhodi

Učenci in dijaki
Individualni odhodi

Odrasli nad 16 let

Poslovneži

Klub 50+