Srednje šole v tujini

Velika Britanija

britanske šole sledijo visokim standardom

zaradi visoke kakovosti uživa izobraževalni sistem visok mednarodni ugled

pridobljena izobrazba in opravljeni izpiti so mednarodno priznani

ŠOLSKI SISTEM

Angleške šole, tako zasebne kot javne, praviloma sledijo nacionalnemu kurikulumu, ki ga določa Department for Education (DfE), in je razdeljen v 5 faz, Key Stages od 1 do 5. Obvezno izobraževanje v Angliji in Walesu traja od petega do šestnajstega leta starosti. Osnovna šola traja 6 let (Key stage 1 in 2), do 11.leta starosti.

Srednja šola, ki je prav tako obvezna, traja 5 let. Zadnja letnika srednje šole (Key stage 4, oziroma grade 10 in grade 11) ustrezata našemu 1. in 2. letniku srednje šole, dijaki pa imajo 9 predmetov (3 so obvezni, 6 je izbirnih), obvezni so English, Math in Science, izbirni so s področij npr. Arts, Design and Technology, Humanities, Modern Foreign Languages, Economics … Šolanje zaključijo z izpitom in pridobijo zaključno listino o izobraževanju GCSE (General Certificate of Secondary Education).

Dijak po 16. letu lahko šolanje na 2-letnem pred-univerzitetnem izobraževanju, ki pripravlja na študij na univerzi, ali na  poklicno tehničnem izobraževanju za pridobitev poklicne kvalifikacije.

Večina dijakov, ki namerava študirati na univerzi, šolanje nadaljuje na t.i. Sixth form, ki traja 2 leti na ravni višje srednje šole (Key Stage 5). 12. leto, AS level, ustreza našemu 3. letniku, dijaki glede na svoje interese in sposobnosti ter smer nameravanega študija izberejo 4 predmete in na koncu letnika opravljajo eksterni izpit. 13. leto šolanja je t.i. A-level, v katerem izmed 4 predmetov v predhodnem letniku izberejo le še 3 predmete, v skladu z nameravano smerjo študija na univerzi. General Certificate of Education at Advanced level (A-level) je spričevalo o nadaljnjem izobraževanju, ki daje dostop do visokošolskega izobraževanja. Uspeh dijaka pri posameznem predmetu se ocenjuje s črkovnimi oznakami, pri čemer je A najvišja ocena in E najnižja ocena.

Vedno več angleških srednjih šol pa poleg A-level nudi možnost opravljanja mednarodne mature oziroma IB (International Baccalaureate), ki omogoča študij na večini angleško govorečih univerz po svetu.

Pred-univerzitetno izobraževanje nudijo tudi t.k.i. Collegi, to so javne šole, namenjene dijakom nad 16 let starosti, kjer se dijaki lahko pripravljajo na A-Levels, ali pa pridobijo poklicne kvalifikacije, npr.  BTEC ali podobno. Praviloma so collegi večje in dobro opremljene izobraževalne ustanove, ki razpolagajo s sodobno opremljenimi delavnicami, laboratoriji, ateljeji, studii …, ki omogočajo odlično izvedbo praktičnega pouka.

Univerzitetni študij se tako kot pri nas deli na dodiplomski in podiplomski (Master´s Degree, MBA ali PhD oz. doktorat). Starejši od 17 let, ki se želijo vpisati na angleško univerzo, lahko predhodno obiskujejo pripravljalni tečaj za univerzo na partnerski šoli v Angliji, ki traja od 16 do 24 tednov iz naslednjih področij: Management & Business; Marketing, Advertising & Public Relations; Finance & Financial Services; Hospitality Management & Turism; Legal Studies; Science, Mathematics & IT (možni so tudi krajši tečaji, ki trajajo 4 ali več tednov, ki vam prav tako koristijo na vaši nadaljnji poklicni poti).

Šolsko leto  traja od septembra do julija in je razdeljeno je na trimestre - Terms. Tabela spodaj podaja okvirno trajanje posameznega trimestra, ki se lahko od šole do šole nekoliko razlikuje.

First term Začetek
Konec
avgust
december
Secon term Začetek
Konec
januar
april
Third term Začetek
Konec
april
junij

Vsak term vključuje sredi trimestra t.i. Halfterm holidays – enotedenske počitnice. Razen poletnih počitnic imajo angleški učenci in dijaki tudi daljše (praviloma 3-tedenske) božične in velikonočne počitnice.

JAVNE IN ZASEBNE ŠOLE
Angleški šolski sistem je svetovno znan po svojih elitnih šolah kot so npr. Eton ali Badminton School, vendar tudi državne šole v Angliji nudijo odlično učno izkušnjo, praviloma so zelo dobro opremljene, dijaki pa lahko dosegajo izvrstne rezultate na zakjučnih ispitih.

PREDMETNIK

Angleške šole nudijo zelo bogat nabor predmetov.
Praviloma vse šole nudijo naslednje predmete: umetnost in design, poslovne vede, kemija, latinščina in grščina, dizajn in tehnologija, drama, ekonomija, angleška literatura, francoščina, nemščina, španščina, geografija, zgodovina, informacijska tehnologija, matematika, glasba, fizika, šport, religije.

Pouk poteka praviloma med 9. in 16. uro, zasebne šole pa praviloma nudijo tako imenovane »Prep« (študij z mentorstvom) po uradnem delu pouka. Večina šol, ki sprejema mednarodne dijake, le-tem nudi dodatne ure angleškega jezika, da se lahko čim hitreje popolnoma vključijo in kolikor je le mogoče enakovredno sodelujejo pri učnih urah.

DOLŽINA ŠOLANJA

Šolanja na zasebnih šolah se v odvisnosti od programa in šole lahko udeležite za 1, 2 ali 3 trimestre, šolanja na javnih angleških šolah pa za največ 1,5 trimestra. 
Učenci in dijaki, ki bi se želeli udeležiti šolanja, krajšega od 3 trimestrov (celega šolskega leta), morajo s programom pričeti septembra ali januarja.
Upoštevajte, da direktni vpis v zadnji letnik A-level ni možen. 

 

POGOJI ZA PRIJAVO

-    starost od 13 do 17 let
-   relativno dobro znanje angleščine (odvisno od razreda, v katerega se vključite, je predvideno znanje na nivoju vsaj IELTS 4,5 (za osnovnošolce) in IELTS 6,0 - 7,0 (srednješolci in priprave za univerzo)
-    vsaj povprečne ocene v zadnjih dveh letih šolanja v Sloveniji (nad 3,5)
-    uspešno opravljen preizkus znanja angleščine in matematike 
-    uspešno opravljen skpee intervju
-    fleksibilnost, samostojnost in želja, da pridobite nova znanja in neprecenljivo življenjsko izkušnjo
 

Šole v tujini

Izbor nekaterih partnerskih šol

ONLINE SPLETNI TESTI

Preverite svoje znanje tujih jezikov

AngleščinaSpletni test – preverite znanje angleškega jezika.

NemščinaSpletni test – preverite znanje nemškega jezika.

MNENJA UDELEŽENCEV NAŠIH TEČAJEV

Kaj so o tečajih povedali naši tečajniki
 • LTC Language Teaching Centre, Eastbourne
  Jezikovno potovanje v Eastbourne je bilo odlično. Dva tedna, ki sva jih preživele s sovrstniki iz drugih držav, sta bila nepozabna. Vsi izleti in druge aktivnosti sobile izvrstne. Šola LTC ... Več
  Liza & Eva LTC Language Teaching Centre, Eastbourne
 • ELC Los Angeles
  Preden sem prispel v LA sem pričakoval neko novo in nepozabno izkušnjo in jo na srečo tudi dobil. Ta čas je bil res izvrsten, pridobil sem veliko novih prijateljev in ... Več
  Denis Pajtler ELC Los Angeles
 • Bell Cambridge, Cambridge
  Na svoje prve jezikovne počitnice sem se odpravila v mesto Cambridge, kjer sem obiskovala jezikovno šolo Bell. Šola Bell je res zelo lepo urejena, učitelji pa zelo dobri. Veliko je ... Več
  Zala Ravnjak Bell Cambridge, Cambridge
 • Actilingua, Dunaj
  Predavatelji so nam na sproščen način prenašali znanje, tako da sem se  v veliki meri otresel negotovosti pri izražanju in slovnici. V prostem času sem se večinoma potepal in raziskoval ... Več
  Niko Hlebec Actilingua, Dunaj
 • Kings Oxford, Oxford
  V Oxford sem odšla z namenom, da opravim IELTS izpit, ki sem ga uspesno opravila. Vendar pa moram priznati da nikoli nisem bila navdušena nad Anglijo, vendar sem lani preživela ... Več
  Manca Uršič, Kings Oxford Kings Oxford, Oxford
 • University of Arts London, London
  Predavatelji so prijazni in ti vedno nudijo podporo, če česa ne razumeš, ti bodo podrobneje razložili. Tako da so se posvetili skupini kot tudi posamezniku. Predvsem pa smo dajali poudarek ... Več
  Lucija Vovk University of Arts London, London

ZAKAJ LTA - IZOBRAŽEVANJE BREZ MEJA

Zaupanja vredna agencija za organizacijo jezikovnih tečajev, ekskurzij in šolanj v tujini.

IZKUŠNJE

Z našimi več kot dvajsetletnimi izkušnjami na področju organizacije jezikovnih tečajev in izobraževanj v tujini za vse starostne skupine in s strokovnim znanjem pomagamo udeleženem naših programov, da tekom svojega bivanja v tujini dosežejo zastavljene cilje.

STROKOVNOST

Vsako leto se udeležujemo strokovnih konferenc širom sveta in redno obiskujemo jezikovne šole in ostale izobraževalne institucije. Poznamo številne šole - le v Londonu npr. vsaj 30. Na vseh destinacijah pa vam po primerjavi med njimi priporočamo le tiste, ki jih osebno poznamo in zanje smatramo, da glede kakovosti pouka, možnostih in standardu nastanitve, opremljenosti, lokaciji ter aktivnosti v prostem času, in tudi v majhnih, na videz nepomembnih podrobnostih, ustrezajo zahtevam slovenskih udeležencev.

SKRB ZA VAŠE ZADOVOLJSTVO

Naše svetovanje je individualno in kompetentno, naša pozornost velja izključno vašim potrebam in ciljem. Govorimo vaš jezik in imamo v mislih vaš cilj. Smo vaš sogovornik od prvega kontakta do odhoda na jezikovni tečaj in nadalje vse do vaše vrnitve ter v vsakem trenutku pri naših partnerjih v tujini zastopamo vaše interese.

Aktualne informacije – Coronavirus
Za vas smo do nadaljnjega dosegljivi po elektronski pošti na info@lta.si in vsak delovni dan
   - na telefonski številki 02 6210 211 med 10. in 16. uro
   - osebno v prostorih podjetja med 10. in 16. uro
Več informacij >>

X